Едукативна трибина под називом ,,Ниси сама” у организацији Удружења „Центар за бебе” је одржана у петак, 1. децембра у Малој сали Градске библиотеке Чачак. Учесници трибине су били здравствени комуниколог, оснивач и председник Удружења Мила Тодоровић, социјални радник и системски породични психотерапеут Вера Маџар, координатор саветовалишта и мама која је прошла саветовање Николија Фуруновић и координатор пројекта „Беба плус” Јаворка Савић.

Centar za bebe

Удружење се бави демографским проблемима и тежи да подигне свест о вредности сваког људског живота. Радити на информисању, саветовању, едукацији и пружању конкретне помоћи будућим родитељима, што су четири стуба на којима се заснива рад Центра, веома је важно, како је истакла Мила Тодоровић. ,,Ниси сама” је саветовалиште које даје бесплатну психолошку потпору мајкама, а исто име носи и публикација која је овом приликом промовисана. Ова књига представља сублимацију десетогодишњег рада и колекцију аутентичних прича о искуству тинејџерске трудноће, благослову беба са Дауновим синдромом, рађању у доба пандемије, зачећу у позним годинама, спонтаном побачају, абортусу и др. Како је наглашено, преокрет у раду Удружења догодио се када су почели са онлајн ангажовањем, чиме су њихове услуге постале доступније. Саветовано је преко три хиљаде људи, а  петнаест најхрабријих се усудило да изнесе своју причу у јавност. Публика, коју су највећим делом чинили млади, имала је прилику да погледа четири филма снимљена на основу личних искустава корисника Центра. Мајке и очеви у документарном материјалу су говорили о некој од кризних ситуација са којима су се суочили, као што су недостатак подршке примарне породице, незавршено школовање, незавидан материјални положај, лоши резултати пренаталне дијагнозе, забрињавајуће здравствено стање труднице, претходни абортуси, бол за нерођеним дететом и др.

Centar za bebe

Превентивна едукација младих када је у питању репродуктивно здравље и рађање је неопходна, нагласила је Вера Маџар, и додала да је све више мушкараца који траже помоћ у њиховом саветовалишту. Николија Фуруновић је упутила на сајт centarzabebe.rs на ком се могу наћи тест за трудноћу и тест за абортус који се попуњавају у форми анкете, након чега све прикупљене податке обрађују координатори и са психолозима и психотерапеутима сачињавају листу приоритета.

Centar za bebe

Јаворка Савић је представила практичну мрежу подршке ,,Беба плусˮ којој су се прикључили појединци и фирме, а као следећи циљ је истакла и удруживање са локалним заједницама. Неке од кампања које се спроводе у оквиру овог пројекта су пакет добродошлице за новорођенчад, baby hub (замишљен као простор где се може донети и преузети нова и добро очувана гардероба), даривање трудница, доручак за маме и др. Отварање ,,бејби хабоваˮ  широм Србије је тренутни приоритет Удружења, а док то не буде реализовано социјално угроженим, самохраним родитељима  и деци без родитеља шаљу се пакети.

Centar za bebe

Напослетку, представници ,,Центра за бебеˮ позвали су све заинтересоване да се путем друштвених мрежа додатно информишу о раду Удружења, те евентуално као донатори и укључе у пројекат „Ситно за битноˮ којим се обезбеђују средстава за племените подухвате. Порука послата на трибини је да ако изостане подршка породице, постоје места на којима се она може надокнадити, те је потребно више оваквих центара у Србији, чијим би се оснивањем показало да жене у конфликтним и неизвесним ситуацијама не морају бити саме.  Сврха постојања оваквих организација је она идеја с којом је Центар и настао, а то је удруживање мама и тата који су имали бројна питања о родитељству и трудноћи, без обзира на то да ли је кризна или не, а на која најчешће нису добијали адекватне одговоре. ,,Центар за бебеˮ зато тежи да обликује културу живљена и окружење у којем је свака беба добродошла, а то чини кроз едукативну, психо-социјалну и материјалну дугорочну мрежу подршке за децу, младе, труднице, самохране родитеље, како би били спремни да остваре пун капацитет у најлепшој и најодговорнијој улози на свету – родитељству.