У Градској библиотеци Чачак октобар је као и увек месец књиге и месец отворених врата за групне посете предшколаца, основаца и младих. Прошле године је у сарадњи са Градом по први пут реализован програм посета ученика четвртог разреда основних школа са територије Чачка установама културе. Обиласци су организовани између 12. и 25. октобра због успостављања активнијег и континуираног укључивања деце и младих у културне садржаје, а са циљем додатног образовања у области националног и завичајног културног наслеђа.

Посете су основци започињали у Одељењу за децу и младе, одакле су прелазили у Позајмно одељење за одрасле, Научно, Завичајно и Одељење стране књиге. Библиотекари  су их информисали о разноврсним могућностима које пружа чланство у Градској библиотеци, а затим су имали прилику и да завире у читаонице и Собу легата.

Посебно занимљиви били су им Музеј поезије, гостујућа изложба стрипа „Вековници” у Галерији Библиотеке и макета зграде захваљујући којој су „из птичје перспективе” могли да сагледају простор и прате где се у том тренутку налазе. Током Дечјег октобра, Библиотеку је посетило више од седам стотина четвртака, а посете предшколаца које су обележиле Дечју недељу наставиле су се и крајем месеца када је за предшколце из вртића „Мали капетан” приређено интерактивно предавање о првим Немањићима.

Октобарске активности обухватиле су и огранке Библиотеке. У Заблаћу је две среде за редом библиотекар Дубравка Илић заједно са професором српског језика Зорицом Ђаковић одржала презентацију „Добро дошли у библиотеку” кроз коју је представљен књижни фонд, а што је имало прилику да чује око сто ученика петог и шестог разреда. Поред тога, сваке среде у октобру приређиване су  радионице за четрдесет првака. Огранак у Мрчајевцима обишло је тридесет предшколаца, а огранак у Пријевору организовано је посетило више од педесет ученика основне школе.

Овакве активности показују да је сарадња са локалном заједницом један од главних императива добре школске праксе, па су осим Библиотеке основци посетили и Народни музеј, Међуопштински историјски архив, Уметничку галерију „Надежда Петровић” и Културни центар Чачак.