Отварање изложбе „Штампана реч” означило је четврт века трајања истоимене Манифестације, а која је свечано отворена у петак, 9. фебруара у Галерији Градске библиотеке Чачак. Поставком је представљена издавачка продукција чачанског краја из 2023. године, а додела Награде „Исаило А. Петровић” Ирени Лагатор Пејовић и Уметничкој галерији „Надежда Петровић”, као и Награде „Даница Марковић” др Милошу Тимотијевићу и Народном музеју Чачка, концентрисала је програм на промоцију завичајне књиге, њених аутора и издавача.

Stampana rec

Награда „Исаило А. Петровић” за најбоље графичко-ликовно обликовање публикације припала је Ирени Лагатор Пејовић за каталог „Пространства љубави” који је настао као одраз истоимене изложбе у Галерији „Надежда Петровић” у Чачку. Одлуку о добитнику признања саопштио је Драган Добросављевић, у име жирија кога су чинили Бојана Вуловић, члан, и Мијалко Ђунисијевић, председник, а награду је примио Петар Живковић, заменик директора Галерије. С обзиром на то да је иницијална идеја утемељивача ове награде још од 1999. године била да подстакне штампаре и издаваче чачанског краја да непрестано побољшавају графичку опремљеност и визуелни идентитет својих публикација, у овогодишњем избору је пресудило то што је каталог „другачији, иновативан и нестандардан”, како је нагласио Добросављевић.

Stampana rec

Од 2001. године аутору и идавачу публикације која се посебно истиче квалитетом садржаја, оригиналношћу, и актуелношћу, те представља вредан прилог досадашњим сазнањима из било које области људског знања, додељује се Награда „Даница Марковић”. Председник жирија Зоран Милекић и чланови Драгица Јековић и Милица Матовић донели су одлуку да се Награда за 2023. годину додели др Милошу Тимотијевићу за књигу „Како је Чачак постао град кошарке (1945‒1969): спорт и идентитет”, а поред аутора награђен је издавач књиге Народни музеј Чачак. „Др Тимотијевић се кроз свој приступ спорту према коме се град на Морави и именује градом кошарке одважио да начини преглед кроз период назначен у наслову књиге, а тиме и да из свог истраживачког угла пружи допринос нашем спорту, култури и историографији. Музеј кошарке у Чачку, историја кошарке у овом граду, али и писана реч, остају као савремени сведоци минулих времена. Вредност потхрањена у виду писане речи, као непролазног, потврда је читаоцима зашто је ова књига завредела награду којом се овенчава”, у образложењу је истакао Зоран Милекић. Повељу са Даничиним ликом аутору публикације и Делфини Рајић, директору Народног музеја Чачак, уручио је др Богдан Трифуновић.

Stampana rec

Отварање изложбе „Штампана реч”, у складу са традицијом,  препуштено је завичајним ауторима који су својим књижевним доприносом и радом задужили Чачак и чија имена су препозната и призната изван наше средине. Својом беседом, којом је присутне повела на путовање кроз прошлост, од почетака писане речи и првих тежњи човека да своје писање сачува и умножи, преко српске писмености развијане на двору Деспота Стефана Лазаревића и у манастирима Овчарско-кабларске клисуре, па до првих штампарија и објављених књига, наша суграђанка и књижевница Милкица Милетић, изложбу је прогласила отвореном. „Штампана реч одржава алхемичарски и тајанствен однос између писца и читаоца. Књига је један такав предмет који се чува као драгоценост, успомена и као неко лепо сећање” истакла је Милетић.

Завичајно одељење чачанске Библиотеке у сарадњи са локалним ствараоцима, издавачима, штампарима, дизајнерима и свима онима који учествују у настајању публикације, актуелном поставком пружа прилику публици да током трајања Манифестације „Штампана реч” донесе свој суд о издавачкој продукцији нашег краја у протеклој години. Иако квантитет није мерило квалитета и чешће служи као статистички параметар на основу кога се праве поређења, аутори изложбе библиотекари Тијана Бежанић и Никола Пеулић, истакли су да је ове године заступљено 40 издавача који су објавили 249 монографских и 27 свезака серијских публикација. Изложба обухавта и плакат на коме су хронолошким редом представљени добитници Награда „Исаило А. Петровић” и „Даница Марковић”, а који је дизајнирао Зоран Јуреш.

Програм отварања Манифестације водио је Никола Пеулић, а пријатној атмосфери самог догађаја допринео је и музички састав „Госпођица Змај”.