Поводом Међународног дана писмености у понедељак, 9. септембра библиотекари Градске библиотеке Чачак били су гости Гимназије у Ивањици где су одржали језичку и калиграфску радионицу „На почетку беше речˮ. Тридесеторо средњошколаца и основца из ивањичких школа који су желели да се упознају са основним техникама лепог писања имали су прилику да кроз четворочасовни рад сазнају чињенице о настанку писма и његовом развоју кроз пет хиљада година дугу традицију и савладају прве калиграфске кораке.

Водитељи радионице су се потрудили да за релативно кратко време укажу на значај краснописа, који датира из 4. века пре н. е. Калиграфска правила и практични део радионице осветлио је библиотекар Никола Пеулић, док је библиотекар Тања Вуковић кроз презентацију приказала етапе у развоја писма, материјале који су се некада користили и теоријски је представила због чега је важно лепо писати имајући у виду да је свако слово уметност у малом.

Идеја проф. српског језика и књижевности Биљане Ајдачић и Снежане Плавшић из Гимназије у Ивањици састојала се у томе да децу врате овој данас већ помало заборављеној вештини, те су у својству добрих домаћина све учиниле да ова активност протекне у најбољем реду, радној и веселој атмосфери. Радионачари нису крили задовољство што су имали прилику да покажу или открију своју креативност, сазнају нешто ново, друже се са вршњацима и заједно открију колико се богатсво крије у калиграфији и како се писањем оплемењује душа и оставља неизбрисив траг.