Удружење „Чувари дела Вука Караџића”, ослањајући се на речи из наслова као једног од главних мотива за делање, организовало је свечану доделу признања намењену свима који им несебично помажу у преданом раду у петак, 15. децембра. Домаћин свечаности била је Градска библиотека Чачак.

Удружење „Чувари дела Вука Караџића”

Рад овог Удружења се, између осталог, очитава у потки коју чине млади чувари српске народне културе. Стога је Миладину Божовићу, директору ОШ „Сретен Лазаревић” Прилике, за логистичку подршку и организацију радионица, јавних часова и других програма, уручена захвалница „Велики добротвор”. Душица Савић, Верица Костић и Милица Матовић, које савесно и истрајно раде са децом и спремају их за пројекте и конкурсе које организује Удружење, такође су добиле признања. Културно-уметнички део програма управо је говорио у прилог признањима, јер су га оплеменили ученици ОШ „Сретен Лазаревић” из Прилика које већ годинама уназад предано припрема Верица Костић, проф. српског језика и књижевности. Диригент и проф. солфеђа Петар Павловић и проф. српског језика и књижевности Милица Матовић извели су песму „Ово је Србија”, а родољубивом тону у рецитацији „Грачанице” допринела је Андријана Главоњић, ученица Медицинске школе. У оквиру програма приказан је и кратак филм о ШОСО „1. новембар” који је потврдио да су ученици и наставници ове школе вредни настављачи Вуковог дела.

ОШ „Сретен Лазаревић” из Прилика

Инсистирањем на проширењу свести о важности очувања традиције код деце и младих, али и подсећањем оних мало старијих, Удружење даје непроцењив допринос неговању културе, а како то у пракси изгледа дочарано је фотографијама са бројних догађаја које су приказиване током трајања програма, али и на самој сцени Велике сале где су били изложени ћилими и друге српске старине. Како је истакнуто у првом делу вечери, најактивнију улогу у очувању дела и рада Удружења имали су председник Данијела Ковачевић Микић, председник Управног одбора Драгутин Ђукић и чланови др Оливера Крупеж, Сања Перовановић, Зорица Лешовић Станојевић, Мила Мутавџић и Делфина Рајић, али с обзиром на то да у току мандата они не могу добити признање, исказана им је захвалност за допринос креирању садржаја и раду Удружења. Између осталих, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” Чачак је носилац захвалнице „Добротвор” за успешну дугогодишњу сарадњу. Признања су примили и други доброчинитељи, појединци и партнери из локалне заједнице, као и медији који промовишу теме из области културе.

Удружење „Чувари дела Вука Караџића”

Важан део програма био је посвећен и конкурсима Удружења, тј. награђеним ученицима, младим ствараоцима. Међународни литерарни конкурс „Млади чувари српске народне културе” традиционално се одржава од 1999. године, а овом приликом уручене су дипломе, похвале и књиге најуспешнијим учесницима. Жири који је оцењивао квалитет пристиглих радова  чинили су наставници српског језика и књижевности и завичајни песници и писци. Да деца и млади, упркос актуелном тренду занемаривања писане речи, ипак воле да читају и пишу показали су у својом поетским и прозним радовима који су сагледани у три узрасне категорије. Најталентованијим младим ствараоцима награде су доделили завичајни песници Владан Савићевић, Даница Благојевић и Зорица Лешовић Станојевић.

Удружење „Чувари дела Вука Караџића”

Свечани и заветни тон, музичким соло изведбама, произвеле су ученице Нађа Вукићевић и Јана Маринковић из ОШ „Милица Павловић”, а догађај је својом ауторском беседом заокружила Маријана Петронијевић, ученица чачанске Гимназије. Присутне су кроз програм водиле чланови Удружења Сања Перовановић, проф. српског језика и књижевности и Тијана Петрић, проф. италијанског језика.