Манифестација ШТАМПАНА РЕЧ 2022 и истоимена изложба, које готово четврт века организује Градска библиотека „Владислав Петковић Дис”, отворене су у петак, 3. фебруара. Централни део програма посебно је оплеменила додела награда „Исаило А. Петровићˮ и „Даница Марковићˮ које су понели илустратор Тихомир Челановић и дизајнер Матија Благојевић, као и приређивач Даница Оташевић и издавач Гимназија Чачак.

Штампана реч 2022

У 2023. се навршава 125 година како је отворена прва штампарија у нашем граду, а за коју се везује име њеног оснивача, књижара Исаила А. Петровића. У то доба штампани примерак публикације није био честа појава, а они који су се упустили у тај посао су сматрани правим ентузијастима. Данас, упркос технолошком напретку, штампари и издавачи су такође, велики ентузијасти, нарочито у срединама које се не сматрају великим издавачким центрима. Ипак, жилавост опстанка писане рече се и даље показује кроз вредна и квалитетна издања. Стога је након брижљивог прегледања издавачке продукције Чачка за 2022. годину жири у саставу Весна Петровић, председник, Драган Добросављевић и Бојана Вуловић, чланови донео одлуку да Тихомиру Челановићу и Матији Благојевићу припадне Награда „Исаило А. Петровићˮ за дизајн и ликовно-графичко обликовање књиге Прича о једној непослушној нози Душана Радовића, коју је објавила „Пчелица издаваштвоˮ.

Плакете је добитницима уручио директор Библиотеке др Богдан Трифуновић, а потом су се чланови креативног тима обратили публици. Уз захвалност за награду, истакли су колико је важно добро разумевaње и заједнички рад на обликовњу једне књиге. „Као цртач увек размишљате да ли ће то што радите бити сликовито и ефектно, да ли ће се свидети људима, односно да ли ће цртеж успети да дочара дух приче. А када добијете овакво признање онда вас то много радујеˮ казао је Тихомир Челановић, илустратор и дизајнер великог броја књига за децу. Он је радио стрипове и илустрације који су објављивани у часописима и новинама Велико двориште, Политикин забавник, Политика и др. Такође, издања са његовим радовима су пласирана и на француско тржиште, креирао је и анимиране спотове, за које је награђиван.

Једна од најзначајнијих српских песникиња прве половине 20. века је Даница Марковић. Стога вредно признање, коју већ више од две деценије додељује Градска библиотека, носи име завичајне ауторке непролазне вредности. Награда „Даница Марковић” додељује се за издавачки подухват публикације објављене у Чачку у току претходне године. Жири у саставу Зоран Милекић, председник, Драгица Јековић и Милица Матовић, чланови након пажљивог прегледања целокупне издавачке продукције у Чачку за 2022. одлучио је да Награда великог имена припадне Даници Оташевић, приређивачу књиге Пупин, Тесла и амерички Срби као и издавачу Гимназији Чачак. Директор Трифуновић је уручио плакете добитницима признања.

Оташевић је говорећи о почецима Манифестације подсетила и на њен мото да само написана реч остаје и додала да Награда „Даница Марковићˮ за 2022. годину то и потврђује јер је „додељена писаној заоставштини, насталој пре једног века, нашег суграђанина Радоја Јанковића, генералног конзула Краљевине СХС и Југославије у Чикагу и Њујорку коју сам имала част да приредим у издању Гимназије Чачак, а објавим превасходно захваљујући донаторству Радована Добрашиновића из Чикага. Хвала жирију у име свих поклоника писане речи, који су у овој капиталној књизи видели све оно што она јесте ‒ мост између Чачка, Чикага и Њујоркаˮ, казала је Даница Оташевић.

У 2022. у Завичајном одељењу чачанске Библиотеке прикупљено је око 270 публикација. Аутор изложбе „Штампана реч 2022” је библиотекар Завичајног одељења Тијана Бежанић, а у витринама Велике сале изложена је одабрана грађа која је плод рада 35 издавача. Изложбу прате и три плаката и за њихов дизајн заслужан је академски графичар Зоран Јуреш. Пригодном беседом о књигама изложбу је отворио завичајни писац Душко Јевтовић. „Суштина књиге најближа је суштини човека, јер су и књига и човек духовна оваплоћења која у земаљском животу постоје у материјалном обликуˮ, казао је Јевтовић. Стављајући тежиште приче на духовну страну, позивајући се на велике мислиоце и светитеље, он је дочарао значај списатељског позива који је у служби узвишених осећања и промишљања.

Музички део програма оплеменили су ученици Средње музичке школе „Др Војислав Вучковићˮ Иванка Спасојевић, Софија Марковић, Анастасија Kовачевић и Јован Пајовић. А сви заинтересовани посетиоци изложбу чачанског издаваштва могу погледати у наредних месец дана.