Стручни скуп „Школске библиотеке између стандарда и реалностиˮ у организацији Града Чачка, Школске управе надлежне за Моравички округ и Градске библиотеке „Владислав Петковић Дисˮ одржан је у петак, 3. децембра у Великој сали Библиотеке. Скупу су присуствовали представници Града Чачка и локалних самоуправа из МО, директори општинских библиотека и директори и просветни радници из више од 40 основних и средњих школа овог округа.

У име Града Чачка учеснике је поздравио Милош Папић, градски већник за област образовања, науке и културе, а у име Министарства просвете, науке и технолошког развоја Слађана Парезановић, начелник ШУ Чачак. О значају теме и развоја и унапређења библиотечке делатности у Србији и Округу, говорила је др Добрила Бегенишић, начелник Матичног одељења НБС.

Директор чачанске Библиотеке, која је матична за Округ, др Богдан Трифуновић нагласио је да је у Регистар који води надлежна служба у установи уписано 50 школских библиотека. Он је између осталог говорио о значају остваривања матичних функција за рад свих, а посебно библиотека у основним и средњим школама. Том приликом је објавио врло важну  информацију да осам библиотека из основних и средњих школа МО је у процесу приступања електронском програму Cobiss. Уједно, оне ће бити прве школске библиотеке у Србији које ће бити укључене у рад ове узајамне електронске базе података, а захваљујући успешној сарадњи чачанске Библиотеке са ВБС Центром Народне библиотеке Србије.

Излагања праћена видео-презентацијама имале су Данијела Ковачевић Микић, просветни саветник ШУ Чачак и Дубравка Илић, руководилац Матичне службе чачанске Библиотеке. Ковачевић Микић је говорила о  аспекту просветне регулативе рада школске библиотеке као ослонца васпитно-образовног процеса нагласивши да је библиотека призма кроз коју се прелама квалитет свих области рада у једној школи.

Дубравка Илић је предочила значај актуелизовања књижног фонда сваке школске библиотеке константним обнављањем, планском куповином у складу са захтевима библиотечких стандарда као и ревизије књижног фонда. Она је рекла да је атрактиван фонд најбољи алат школским библиотекарима за едукативни и креативни рад са младима и том приликом је позвала директоре школа да уваже жеље ученика за новим насловима.

Након излагања уследила је дискусија на којој су учесници потврдили спремност да учествују у решавању битних питања која се тичу услова за успешнији рад школских библиотека.