Октобарска дружења са децом и младима у Градској библиотеци настављена су у уторак, 19. октобра промоцијом романа „Црна птицаˮ Александре Јовановић. Више од сто основаца из готово свих чачанских школа уживало је у колаж-програму у коме су осим ауторке учествовали Сара Рајић и Анђела Живковић, дугогодишњи чланови Одељења за децу и младе,  Маша Шиљковић, ученица Музичке школе „Др Војислав Вучковићˮ, полазнице Балетске школе „Лујо Давичоˮ у класи професорке Иване Дуњић и Ана Станојевић, библиотекар.

Crna ptica

„Црна птицаˮ је први роман младе ауторке из Врања у издању „Креативног центраˮ. Ово дебитантско штиво својим квалитетом завредило је награду „Политикиног Забавникаˮ за најбоље књижевно дело намењено младима у 2020. години. Пре само пар дана стигло је још једно значајно признање – Александрин роман уврштен је у Каталог међународне библиотеке у Минхену као једна од 200 најбољих књига за децу на свету. Ова емотивна драма са обиљем хорор елемената освојила је симпатије и млађих и старијих читалаца.

Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" Čačak

Промоција књиге, замишљена као разговор са ауторком, дала је прилику чачанским основцима да активно учествују у програму. Сара Рајић и Анђела Живковић дале су свој печат представљању романа анализирајући ликове и читајући најлепше одломке уз виолинску пратњу Маше Шиљковић. Маштовита кореографија коју су извеле полазнице Балетске школе била је инспирисана мотивом књиге чиме је посебно дочаран значај читања у животу младих.

Заинтересовани основци размењивали су са ауторком анегдоте из школског живота и постављали јој многобројна питања. Пред крај програма наша драга гошћа, иначе добитница Награде „Млади Дисˮ за 2020. годину, између осталог је истакла: „Мислим да су деца често јача од одраслих, те да су способна да победе све што им се нађе на путу, само треба да им верујемо.ˮ Вече испуњено позитивним енергијом тинејџера, професора и родитеља, враћа веру у то да млади читају, промишљају и уживају у савременој књижевности за децу и младе.

Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" Čačak