У уторак, 10. маја у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дисˮ пред пуном салом чачанских основаца представљено је дело књижевнице Драгане Младеновић. Ауторка популарних тинејџерских романа „Све што (ни)сам желелаˮ и „Све што (ни)сам очекивалаˮ том приликом је говорила о свом стваралаштву, инспирацији, плановима и жељи да децу приближи, а затим и задржи у свету књиге.

Драгана Младеновић, дипломирани филолог из Панчева, дуго се бавила објављивањем ангажоване поезије за одрасле, да би сасвим случајно закорачила у свет књижевности за децу. Од прве збирке „Уљезиˮ, преко породичне приче са фантастичним елементима „Господин Оливерˮ, па до актуелног серијала књига о тинејџерки Нини, циљ јој је остао непромењен: трајно везати пажњу младих читалаца.

Нинине авантуре написане су у дневничкој форми, а одигравају се у амбијенту у коме су  главни јунаци измештени из свакодневнице. Прва књига, писана за време почетног таласа короне, заправо је и инспирисана околностима условљеним пандемијом. Поред тога садржи социјални моменат економске кризе, али и настоји да се што више приближи тинејџерима и њиховом начину размишљања, комуникације, интересовања. Тако је, примера ради, ауторка открила да наслов потиче из песме популарне Били Ајлиш, мада књига у целини „има ритам музике Лане Дел Рејˮ.

Говорећи о форми текста са значајном функцијом допунских илустрација, Драгана Младеновић је открила како јој није била намера да читаоце оптерети претераном дескрипцијом. Дијалози су брзи и све је у служби „разбијања досадеˮ, привлачења младих свету књига и свим предностима које носи читање.

Прочитани одломци, као и снимљени утисци ученице Анђеле Живковић, пробудили су велико интересовање, па су уследила бројна и разноврсна питања публике. Присутне ученике занимао је процес настајања књиге, какав је осећај по њеном објављивању, одакле долази надахнуће, да ли се плашила суда критике, воли ли више реализам или фантастику…али и хоће ли бити наставака након најављене трилогије, која би у јуну требало да буде заокружена књигом „Све што (ни)сам променилаˮ, поново у издању „Креативног центраˮ.

Програм је модерирала библиотекар Ана Станојевић, а у музичком делу публика је слушала гитарску тему коју је извео Ненад Маринковић са ученицама Мином и Недом Пешић.