Mladi-DisКако већ традиција налаже, сам крај манифестације „Дисово пролеће“ посвећен је актуелном лауреату Дисове награде, а као увертиру у тај, главни догађај манифестације, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ организује промоције које су ослоњене на песничку младост и будућност. Сходно томе у петак, 9. маја у Галерији Народног музеја у Чачку, са почетком у 19 часова, одржаће се промоција збирке песама „Риба која је прогутала свет“, аутора Бојана Марковића, прошлогодишњег добитника награде „Млади Дис“.

„Рукопис Бојана Марковића издвојио се по телесношћу текста, сензибилитетом за новоавангардне технике, као и поетском и квалитативном уједначеношћу већине песама. Свест о текстуалном експерименту и о језику као дому песме и света, говори да је овде реч о аутору који смело и зрело започиње своју библиографију“, оценио је жири у саставу Милош Петковић (председник), Енес Халиловић и Владимир Стојнић.

Бојан Марковић рођен је 1985. године у Ужицу, дипломирао је на Катедри за српску књижевност на Филолошком факултету у Београду. Објављује поезију и есејистику у књижевној периодици. Био је сарадник и модератор књижевно-трибинског програма Форум СКЦ-а. Поред поезије интересује га и филм, музика и драма. Део је уметничке групе Просути Изнутра.

RIBAГрадска библиотека „Владислав Петковић Дис“ је збирку поезије „Риба која је прогутала свет“, објавила у едицији Токови и тиме је  симболично, по тридесет и други пут, увела још једног младог песника на велика врата српске песничке сцене.

Учествују: Бојан Марковић, аутор и Јелена Ниџовић, књижевни критичар
Музика: Просути Изнутра, уметничка група
Водитељ: Биљана Раичић
У току промоције биће приказани и кратки арт филмови инспирисани поезијом из награђене књиге песама.