Crkva-ZablaceУченици основних школа Моравичког округа послали су кишу стихова и прозних остварења на конкурс за литерарне радове расписан у оквиру 53. „Дисовог пролећа“.  На адресу Дисове библиотеке стигло је 268 текстова из 28 школа, што је својеврстан рекорд досадашњих „Пролећа“, и по броју радова и учесника.

Писали су ученици из чачанских школа: „Милица Павловић“, „Вук Караџић“, „Др Драгиша Мишовић“, „Ратко Митровић“, „Филип Филиповић“, „Танаско Рајић“ и „Свети Сава“, из школа „Владислав Петковић Дис“ из Заблаћа, „Бранислав Петровић“ из Слатине, „Татомир Анђелић“ из Мрчајеваца и из четвороразредне школе из Катрге, „Свети ђакон Авакум“ из Трнаве, „Степа Степановић“ из Горње Горевнице, „Божо Томић“ из Пријевора, „Академик Миленко Шушић“ из Гуче и издвојеног одељења у Ртима, „Марко Пајић“ из Виче, „Котража“ из Котраже, „Вук Караџић“ из Каоне и из четвороразредне школе из Милатовића, „Горачићи“ из Горачића, „Милан Благојевић“ из Лучана, „Десанка Максимовић“ и „Свети Сава“ из Горњег Милановца, „Иво Андрић“ из Прањана и издвојеног одељења у Срезојевцима, из школа „Милинко Кушић“ и „Кирило Савић“ из Ивањице.

Жири наставника српског језика: Мила Мутавџић (ОШ „Свети ђакон Авакум“, Трнава), Наташа Турунташ (ОШ „Танаско Рајић“, Чачак) и Марија Михајловић (ОШ „Академик Миленко Шушић“, Гуча), одлучио је да прву награду за поезију, за млађи узраст, понесе Марија Поповић, III3, ОШ „Вук Караџић“, за песму „Ђачки завет“. Друга награда припала је Дарији Копривици, IV1, ОШ „Милан Благојевић“, за песму „Розе маче“, док је треће место заузела Андреа Икодиновић, IV1, ОШ „Академик Миленко Шушић“, за песму „Осми март“. За прозни рад под називом „Кад склопим очи“, прву награду освојила је Тамара Јеротијевић, III4, ОШ „Милинко Кушић“. Друга награда за текст „Сан једног ђака“ припала је Иви Ранковић, IV1, а трећа Огњену Гајићу, III3, за рад „Шта раде играчке док ја спавам“, обоје из ОШ „Филип Филиповић“.

У области поезије за старији узраст прву награду понела је Селена Сенић, VII3, ОШ „Татомир Анђелић“, за „Песму о књизи“, а другу награду Бранка Дисић, V2, ОШ „Танаско Рајић“, за песму „Нисам више мала“. Треће место заузела је Ивана Симовић, VI разред, ОШ „Свети ђакон Авакум“, за песму „Ја знам ко сам“. Једногласном одлуком жирија прва награда за прозни рад „Свет који видим и свет који желим“ припала је Софији Димитријевић, VIII разред, ОШ „Милица Павловић“, а друга награда Александри Мечанин, VIII разред, ОШ „Котража“, за текст „Сребрне нити“. Трећу награду понела је Милица Лукић, V2, ОШ „Владислав Петковић Дис“, за рад под називом „У свету бајки“.

Ауторима најбољих радова награде ће бити уручене у ОШ „Владислав Петковић Дис“ у Заблаћу, у среду, 25. маја 2016. године у 12 часова.