Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ расписала је у оквиру 51. Дисовог пролећа трећи конкурс за најбољу дигиталну фотографију ученика основних и средњих школа Моравичког округа. Тема конкурса ове године била је „Мој свет“, а након заседања жирија објављени су резултати о најбољим фотографијама у две категорије.

1. nagrada Milica Didanovic1. награда основна школа: Милица Дидановић

У категорији основних школа награђени су: прва награда Милици Дидановић, ученици 8. разреда ОШ „Бранислав Петровић“ у Слатини за фотографију под називом „Живот није никад онакав каквим га замишљамо. Он нас изненађује, запрепашћује и чини да се смејемо или плачемо онда када то не очекујемо“, друга награда Бојани Тановић, ученици 4. разреда ОШ „Свети ђакон Авакум“ у Трнави, трећу награду понела је Теодора Трифуновић из ОШ „Бранислав Петровић“ у Слатини. У категорији средњих школа прва награда припала је Јовани Пантић, ученици 1. разреда Техничке школе Чачак, за фотографију „Танго“, друга награда отишла је у руке Јелене Радосављевић, 2. разред Економске школе у Чачку, а трећа награда додељена је Ани Јовановић, ученици 3. разреда Гимназије Чачак, за фотографију „Из друге перспективе“. О најбољим радовима одлучивао је трочлани жири, који одлуку доноси за две категорије – основна и средња школа. Жири су чинили Бојан Пајић, дипломирани фотограф, Бојана Стаменковић, академски сликар и Богдан Трифуновић, виши библиотекар.

2. награда Бојана Тановић2. награда основна школа: Бојана Тановић

3. nagrada Teodora Trifunovic3. награда основна школа: Теодора Трифуновић

На конкурс су радове послали ученици основних и средњих школа општине Чачак: ОШ „Филип Филиповић“, ОШ „Др Драгиша Мишовић“, ОШ „Вук Караџић“, ОШ „Милица Павловић“, ОШ „Ратко Митровић“, ОШ „Степа Степановић“ Горња Горевница, ОШ „Бранислав Петровић“ Слатина, ОШ „Владислав Петковић Дис“ Заблаће, ОШ „Свети ђакон Авакум“ Трнава, ОШ „Прељина“, Прехрамбено-угоститељска школа, Медицинска школа, Техничка школа, Гимназија, Економска школа, Машинско-саобраћајна и уметничка школа, као и школа из других општина Моравичког округа: ОШ „Милинко Кушић“ Ивањица, ОШ „Таковски устанак“ Таково, ОШ „Милан Благојевић“ Лучани, Техничка школа Ивањица.

1. награда Јована Пантић1. награда средње школе: Јована Пантић

2. nagrada jelena radosavljevic2. награда средња школа: Јована Радосављевић

3. награда Ана Јовановић3. награда средња школа: Ана Јовановић

Трећи конкурс за дигиталну фотографију до сада је најуспешнији, јер је на њега пристигло 241 фотографија од 89 аутора, што је у односу на прошлу годину повећање за 83 фотографије (158 у 2014), односно за 30 аутора (59 у 2014). Ученици основних школа били су активнији од средњешколаца, њих 58 насупрот 31 ученика средње школе, а мишљење жирија је и – креативнији. Жири је констатовао да су све присутније фотографије које су ученици постављали на интернет сервисе и друштвене мреже, попут Instagram-а, што је условило одређену типску матрицу таквих фотографија. Пошто је од успостављања конкурса утврђена пракса да се дозвољавају софтверске дораде фотографија, жири је прихватио радове који су аутоматски обрађени на интернету или на рачунарима корисника, али закључује да то донекле спутава креативни израз и визуелно шаблонизује фотографије.

Жири се захваљује свим ауторима који су послали фотографије, а посебно похваљује следеће школе и њихове ученике са наставницима, за уједначен квалитет радова: ОШ „Милан Благојевић“ Лучани, ОШ „Бранислав Петровић“ Слатина, ОШ „Таковски устанак“ Таково, Техничка школа Чачак, Медицинска школа Чачак.

Награђеним ауторима и похваљеним школама плакете и награде биће уручене на изложби 19. маја 2014. године у простору Клуба Дома културе у Чачку, са почетком у 19 часова. Добродошли!