Које друштвене, политичке и културне теме су биле актуелне у Чачку пре педесет или сто година, какве су биле прве реакције и критике на неку представу, филм или новообјављену књигу и ко су били истакнути људи свог времена можете читати на сајту чачанске Библиотеке у одељку Дигитализација или кликом на линк digital.cacak-dis.rs

Такође, уколико су вам за стручни рад потребни поуздани подаци о неком догађају; ако је члан нечије породице или пријатељ некада за свој град учинио нешто тако важно да је вест о њему објављена у локалним новинама – сазнајте из Дигиталне библиотеке која може бити корисна новинарима, културним радницима, истраживачима, професорима, као и свим грађанима.

Међу јавним библиотекама у Србији Градска библиотека Чачак има најдужу традицију чувања културне баштине у дигиталном формату од 2006/2007. године. Центар за дигитализацију оформљен је почетком 2008,  а 2018. године прераста у Одељење за дигитализацију и нове технологије. У овом одељењу до данас је скенирано око 300.000 страница, а половина те грађе већ је објављена у Дигиталној библиотеци, док је у наредном периоду планирано публиковање бројних фотографија и аудио-видео записа из архиве Завичајног одељења чачанске Библиотеке.

Прес клипинг, односно колекција Новинских чланака које се односе на Чачак броји око 32.500 јединица, а подељена је на потколекције међу којима су најбогатије грађом оне из области спорта (9.000 чланака), културе (8.000 чланака) и привреде (5.000 чланака), док су ту и образовање, политика, пољопривреда, екологија, личности и др. „Чачански глас”, „Култура”, „Слободни глас”, „Весник омладинаца”, „Чачанско огледало” и „Јеремића новине”, листови су чији су одређени бројеви доступни на платформи.

Поред вести о културним дешавањима, грађанским питањима, сеоском животу, новим технолошким открићима, из доступних база могу се дознати и друге актуелности из града на Морави. Поред штампе, дигитална платформа располаже са укупно 38.000 јединица међу којима су књиге, збирке песма, радничке новине, школско издаваштво, часописи, фотографије и разгледнице. Посебно приступачном и иновативном ову базу чини могућност претраживања у пуном тексту документа. С обзиром на то да је софтвер подешен тако да оптички препознаје карактере, уколико се трага за нечим одређеним претраживање је могуће према кључним речима. Филтрирање се врши и на друге начине (према аутору, фотографу, издавачу, типу грађе или месту и години издања), а они знатижни и ентузијасти могу лутати виртуелним путањама Дигиталне библиотеке и по сопственом нахођењу.