Док се Олимпијске игре у Паризу приближавају завршници и док се ишчекује још понеко одличје наших спортиста, у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис” чачански основци имали су прилику да сазнају занимљивости о развоју овог највећег спортског такмичења на свету. Радионица и квиз „Од Олимпије до Париза” у четвртак, 8. августа окупили су 16 олимпијских зналаца који су показали колико пажљиво прате овогодишње Игре, али и шта су открили о њиховим почецима, симболима и најуспешнијим такмичарима.

Olimpijske igre

Радионичари су се кроз презентацију прошетали од историјских тренутака до легендарних спортиста, од Олимпије – античке постојбине Игара, преко бројних европских престоница, неколико последњих домаћина Пекинга, Риа и Токиа, па до 33. по реду летње спортске манифестације која се тренутно одржава у граду светлости.  Открили су где су настале ОИ, који је најстарији олимпијски спорт, које године су наши представници били најуспешнији и ко је све око врата понео бронзу, сребро или злато.

Olimpijske igre

Посебно им је било занимљиво то што је наша фудбалска репрезентација освојила златно одличје у Риму 1960. године, затим шта је све током импресивне каријере постигла Јасна Шекарић и како је Москва 1980. славила златне југословенске кошаркаше. Сазнали су о достигнућима репрезентативаца попут Милорада Чавића, Иване Шпановић, Тијане Богдановић, Милице Мандић и многих других који су последњих деценија освајали одличја. Кроз неколико невероватних прича, попут оне о судбини америчке алетичарке Вилме Рудолф, дочарано је како је уз таленат, али и много више труда и залагања све могуће.

Olimpijske igre

Након презентације уследио је квиз, а уместо штафете, после сваког тачног одговора, једно другом додавали су олимпијске наочаре састављене од кругова који симболизују континенте. Дечаци су доказали да одлично познају састав актуелне кошаркашке репрезентације Србије, а девојчице да су верно пратиле резултате Зоране Аруновић и Дамира Микеца и одбојкашица. Док су сви разменили симпатична искуства како се прослављало дуго ишчекивано Ђоковићево олимпијско злато.

Olimpijske igre

Одличну атмосферу у дворишту установе разбуктао је олимпијски пламен знања, а препуно Одељење за децу и младе још једном доказало да је чачанска Библиотека место где станују знање и срећа. Радионицу и квиз је водила библиотекар Невена Аџемовић, а поред ње и радионичара библио-олимпијски тим чинили су библиотекари Тања Вуковић, Ирена Планинчић и Владимир Симић.