Галеријa Градске библиотеке Чачак је у четвртак, 18. јанура била полазна тачка за стручно вођење кроз поставку „Градац – 50 година постојањаˮ аутора Тијане Бежанић и Бранка Кукића као и за промоцију дигиталне изложбе која је креирана у виду веб-сајта. Током ове презентације приказани су значајни сегменти који се везују за гласило које баштини полувековну традицију и целокупну поставку свечано отворену 24. новембра 2023. године. Посетиоци су, између осталог, имали прилику да открију шта се то налази у новој секцији дигиталне ризнице чачанске Библиотеке, а кроз ово виртуелно путовање их је водила Невена Бечановић, креатор веб-садржаја.

Дигитална изложба се састоји од текста који описује развој самог часописа, наводи прве уреднике, редакцију, начин како је „Градацˮ формирао свој круг читалаца и ушао у ред најзначајнијих и најпопуларнијих периодичних публикација у тадашњој Југославији. Једна од страна је посвећена и прекретиницама везаним за важне догађаје, односно преломним тренуцима који су утицали на даљи развој часописа. На овој изложби су приказани и најтраженији темати, али и едиције које су се развиле из ове серијске публикације и оне се могу отворити помоћу картица које садрже више информација о сваком тематском броју, и библиотеци посебно. Затим, њој припадају и плакати који се смењују на слајдеру предвиђеном за то, а штампани каталог који је пратио истоимену изложбу сада се може прочитати и онлајн. Ту се налази и галерија која садржи фотографије и аудио-видео материјал, као и пратећа документа у електронском облику. Све фотографије које су доступне путем дигиталне изложбе могу се увећати ради бољег приказа или преузети уколико корисник има потребу за тим.

Идеја запослених у чачанској Библиотеци за креирање оваквог садржаја проистекла је из жеље да се заинтересованој публици приближи дугогодишњи рад гласила. Односно све оно што је „Градацˮ као часопис за књижевност, уметност и културу пружао и даље пружа читалачкој јавности о значајним, често круцијалним темама. Ту су и прилози који су мало сведочанство о раду, ентузијазму, преданости уредника, чланова свих сазива редакција и посебно је издвојен сегмент, својеврсни печат квалитета (о чему, дуги низ година, сведоче многобројна признања) који је стављен приликом свечаног отварња, 24. новембра прошле године. Тим чином се, између осталог, заокружило претходних пола века постојања. Сви који нису били у прилици да уживо присуствују овом, за културу уопште, важном догађају, могу погледати снимак са отварања који је постављен на једној од картица. Дакле, у оквиру дигиталне изложбе се налази и читав пратећи материјал који ће публици бити јавно доступан на интернету и након физичког затварања поставке. Презентација виртуелних садржаја завршена је позивом да сви заинтересовани имају могућност да причу о реномираном часопису и његовом трајању погледају када год желе, јер је она од сада изложена на сајту чачанске Библиотеке, односно на веб-адреси izlozbe.cacak-dis.rs.

Након овог сегмента програма уприличено је стручно вођење кроз изложбу „Градац – 50 година постојањаˮ која ће у Галерији Библиотеке бити постављена до краја следеће седмице. Библиотекар Тијана Бежанић, један од аутора, била је у улози домаћина и посетиоцима је говорила о брижљиво одабраним детаљима који се везују за овај својеврсни речник имагинарних места и људских достигнућа у свету књижевности, сликарства, музике, религије, филозофије, градитељства, архитектуре и др. Она је уз ближа одређења и одабир свезака које су нашле своје место у наменским витринама испричала кратку историју часописа, али и тумачењем материјала на плакатима дала једно од могућих виђења гласила које носи име некадашње тврђаве (града) које се свило око насеља на Западној Морави и досегло до неслућених висина и постало културолошки феномен читаве нације, а и шире.