Прошлогодишња званична статистика за српске библиотеке које су  у мрежи Cobiss.sr као и друге потребне анализе за 2019. биле су завршене непосредно пред мартовске дане када је уведено ванредно стање, када су државне заставе Републике Србије спуштене на пола копља, а очување живота и здравља људи постала једина тема. Из наведених разлога, Градска библиотека Чачак се до сада није оглашавала и није јавности представила своје резултате, који, чињенице говоре, јесу за понос.

Библиотечка статистика за 2019. годину коју објављује мрежа Cobiss.sr, a која се односи на податке о броју чланова јавних библиотека у Србији и коришћење њихових услуга, каже да је чачанска Библиотека, упркос чињеници да је прошле године због пресељења у нову зграду почела рад са корисницима 28. марта, остварила више него одличне резултате.

Укупан број активних чланова чачанске Библиотеке у 2019. години био је 7.917, што је сврстава на прво место међу свим јавним библиотекама у Србији које су у Cobiss систему. По броју позајмљених публикација, Градска библиотека је на другом месту међу јавним библиотекама. Њени корисници су били у прилици да током године бирају међу 155.000 наслова књига и часописа од којих су 5.669 набављени у 2019. години.

Такође, истиче се податак да је читаоницу за дневну штампу и часописе, као и читаоницу у склопу Одељења стручне литературе и референсне грађе користило више од педесет корисника на дневном нивоу током 2019. године, чиме је чачанска Библиотека рангирана на високо треће место међу јавним библиотекама Србије.

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” је додатно ојачала као библиотечко-информациони центар (подаци су доступни на линку http://sr.cobiss.net/pokazatelji/doc/STAT_POZAJMICA_2019_SR_cir.pdf), али и као културни центар. Упркос огромном послу око пресељења у нову зграду који је ангажовао све запослене, све планиране манифестације су редовно одржане: 20. Штампана реч, 56. Дисово пролеће, Лето у библиотеци, Дани европске баштине, Дечји октобар и др. Библиотека је самостално или у сарадњи имала више од 140 различитих програма и активности за све узрасне групе и категорије становништва. Одржане су бројне књижевне вечери, промоције, трибине, предавања, програми за децу, обележени су важни датуми и јубилеји. Током целе године Библиотека је имала неку изложбену поставку у свом галеријском простору, у одељењима у главној згради, али и у огранцима на селу. Деци и младима је осим књижевних сусрета, квизова и сталних програма читања посвећен значајан број креативних радионица.

И поред великог обима посла Градска библиотека се потрудила да буде културни јавни сервис, с обзиром на то да је у просеку сваког другог дана имала објаву на свом веб-сајту коју су преузимали локални и регионални медији. Више од 4.800 пратилаца је свакодневно могло да види објаве на Фејсбук страници установе. Током пандемије Covid-19 нарочито се издвојио рад Одељења за дигитализацију и нове технологије, јер је захваљујући њему део културних садржаја измештен на друштвене мреже и интернет канале. Запослени у том одељењу су дигитализовали 6.711 страница грађе.

Добру издавачку традицију Библиотека је наставила и у 2019. години објављивањем седам публикација међу којима су значајна поетска издања, али и стручна литература која унапређује библиотечко-информациону делатност.

Резултати из протекле године потврђују да је изградња репрезентативног простора Библиотеке оправдала сваки уложени динар и показала какве све потенцијале има најстарија установа културе у граду.