Приручник за школске библиотекаре „Библиотечке компетенције за XXI векˮ представљен је у четвртак, 14. октобра у Библиотеци „Радоје Домановићˮ у Великој Плани. Издавач ове публикације је Градска библиотека „Владислав Петковић Дисˮ, а објављена је крајем 2019. године. О Приручнику су говорили аутори из чачанске Библиотеке Дубравка Илић и др Богдан Трифуновић, који је и уредник издања, и Биљана Лукић, школски библиотекар ОШ „Милица Павловићˮ у Чачку. Један од аутора који је у многоме допринео да ово важно штиво за школске библиотекаре угледа светлост дана је и просветни саветник Школске управе Чачак Данијела Ковачевић Микић. Иако није била присутна на представљању публикације пружила је свесрдну подршку у координацији ове промоције.

Актуелне библиотечке и просветне теме окупиле су двадесетак библиотекара основних и средњих школа из Велике Плане и Смедерева, директора Народне библиотеке Смедерево која је и матична установа за Подунавски округ, као и директора и запослене из Народне библиотеке „Милутин Срећковићˮ из Смедеревске Паланке.

Садржај Приручника представио је др Богдан Трифуновић, а о правилима библиотечко-информационе струке и креативним могућностима школских библиотекара говориле су Дубравка Илић и Биљана Лукић. Успешна промоција прерасла је у трибину на тему положаја школских библиотекара и механизама унапређења њиховог статуса  у складу са постулатима савремене библиотечке струке и образовног процеса који се одвија у школама.

Присутнима су библиотечко-информациони стручњаци из Чачка дали препоруке за што успешнију сарадњу са надлежном матичном службом и њиховом библиотеком, као и Народном библиотеком Србије, указујући на важност струковног повезивања под окриљем ДШБС и Библиотекарског друштва Србије. Такође, аутори Приручника пружили су и конкретне одговоре, али и предлоге за свакодневне активности библиотекара. Стога ће се на обострано задовољство ово драгоцено штиво већ наредних дана наћи на полицама поменутих јавних и школских библиотека.

Програм је одржан у пријатном и наменском простору за програме Библиотеке домаћина, уз посебно гостопримство колектива ове установе културе.