У оквиру традиционалне, 17. по реду годишње изложбе чачанског издаваштва „Штампана реч 2015“ (свечано отворене у четвртак, 11. фебруара, у Галерији Народног музеја), Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ је у петак, 12. фебруара, такође у Галерији Народног музеја, чачанској културној јавности представила нови, 21. број часописа за библиотекарство Глас библиотеке. Ово реномирано гласило, које је из штампе изашло 25. децембра 2015. године, представља круну успешног рада чачанских библиотекара у претходној години.

Промоција 21. броја Гласа библиотеке

Успешно трајати, усавршавати се и стално напредовати готово три пуне деценије, непрестано се усклађујући са највишим стандардима модерног библиотекарства у ери дигитализације и електронских књига, за часопис са местом излажења у унутрашњости заиста је подвиг вредан пажње.

Концепција коју је у првом броју, симболично штампаном управо на Дан библиотекара, 14. децембра 1988. године, дефинисао покретач и уредник Љубомир Марковић, сачувана је до данас, али се часопис непрестано иновира и развија у духу новог времена. Излазећи редовном годишњом динамиком, Глас библиотеке доследно прати сва актуелна збивања и примере добре теорије и праксе не само у српском, већ и светском библиотекарству. Од првог до четвртог броја главни уредник је Љубомир Марковић, од петог до деветог броја Радојко Николић, а од десетог броја главни и одговорни уредник је Даница Оташевић.

Промоција 21. броја Гласа библиотеке

Замишљен превасходно као часопис струке и намењен подједнако модерним интернаутима – корисницима Интернета који информације добијају кликом за свега пар тренутака, као и онима које још увек опија мирис хартије и свеже отиснуте штампарске боје, Глас библиотеке временом све више излази из уско стручних оквира, те поред актуелних текстова о развоју библиотечко-информационог система, објављује и прилоге на културолошке, социолошке, историографске и завичајне теме. Стога је појава сваког новог броја не само у стручној, већ и широј јавности врло запажена и редовно медијски пропраћена.

Као успешан пример константног афирмисања струке и плодоносне сарадње са другим библиотекама у Србији и окружењу, али и читавог света, Глас библиотеке се с правом убраја у сам врх стручне библиотекарске периодике, на шта су чачански библиотекари посебно поносни.

Промоција 21. броја Гласа библиотеке

У 21. свеску уводи пригодно слово Данице Оташевић Уз нови број Гласа библиотеке, потом следи 13, углавном илустрованих прилога, од којих пет потписују чачански библиотекари, док су аутори осталих радова колеге из Народне библиотеке Србије, Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ у Београду, Математичког факултета Универзитета у Београду, један свештеник Храма Вазнесења Господњег у Чачку, два вероучитеља ОШ „Милица Павловић“ у Чачку, затим колеге из Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ у Краљеву, Народне библиотеке „Стеван Сремац“ у Нишу, Народне библиотеке “Вук Караџић“ у Крагујевцу, а објављена је и беседа Мила Грозданића Минијатура на зрну грашка, изговорена 24. децембра 2014. на отварању истоимене изложбе минијатурних књига Народне библиотеке Србије, аутора Дејана Вукићевића. Часопис затварају Прилози за чачанску библиографију и Извештај о раду Градске библиотеке у 2014. години.

Промоција 21. броја Гласа библиотеке

Далеко надраставши локалне оквире, Глас библиотеке несумњиво даје драгоцен допринос теоријском и практичном унапређењу српског библиотекарства, а иза овог подухвата стоји редакција коју чине библиотекари чачанске Библиотеке, Народне библиотеке Србије, Библиотеке Матице српске и Библиотеке града Београда: др Дејан Вукићевић, др Богдан Трифуновић, мр Маријана Матовић, мр Гордана Ђилас, мр Љубица Ћоровић, Оливера Недељковић, Наташа Поповић и Даница Оташевић. Главни и одговорни уредник је Даница Оташевић, а преводилац резимеа на енглески језик Јадранка Матијевић. Лектори и коректори 21. броја су Маријана Матовић и Марија Радуловић.

Комплетно редизајниран двадесет први број ликовно-графички опремио је Зоран Јуреш, академски графичар из Чачка, а у тиражу од 300 примерака и обима 270 страна, штампао је „Атеље Јуреш“ из Чачка, уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије. Са жељом да се наш Глас и даље препознаје у мноштву других и чује што даље, Глас библиотеке је од 13. броја за 2006. годину доступан и у електронској верзији на сајту наше Библиотеке, а од 18. броја за 2011. годину добио је и свој ISSN број Online, што је такође својеврстан показатељ његове завидне позиције међу сродним гласилима.

Са новим бројем часописа и његовом високом позицијом међу сродним гласилима присутне поштоваоце писане речи ближе је упознала Даница Оташевић.

 Љубица Ћоровић Промоција 21. броја Гласа библиотеке

Садржај најновије свеске Гласа библиотеке, у својству члана редакције, надахнуто је представила мр Љубица Ћоровић, библиотекар саветник за послове у Фонду књига о Београду при Завичајном одељењу Библиотеке града Београда.

Одломак из рада Оливере Недељковић Живот и његове кулисе – Десанка Деса Дугалић Недељковић (1897-1972) прочитала је Маријана Лазић, а водитељ промоције била је мр Маријана Матовић.