На позив Народне библиотеке Србије и Библиотекарског друштва Србије, Богдан Трифуновић, виши библиотекар Центра за дигитализацију Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“, одржао је предавање заинтересованим библиотечким радницима на тему „Wordpress и библиотечки веб сајтови: много музике за мало пара“ у уторак 24. септембра 2013. Ово предавање одржано је као прво у новом циклусу предавања „Библиотекари библиотекарима“, који организује Народна библиотека Србије у сарадњи са Библиотекарском друштвом Србије „у склопу интензивног деловања на развоју и унапређивању библиотечко-информационе делатности у свим сегментима рада као и на модернизацији и приближавању новим светским библиотечким стандардима“.

bogdan-bds2013-predavanje3naslovna

Циљ предавања Богдана Трифуновића, као и наредних која ће се организовати у склопу овогодишњег циклуса, јесте континуирано професионално усавршавање запослених у библиотекама Србије, али и наглашавање важне улоге библиотечко-информационе делатности на ширем пољу културе и образовања.

bogdan-bds2013-predavanje

На добро посећеном предавању Богдан Трифуновић приказао је могућности јефтиног и одрживог начина изградње веб сајтова библиотека које их још увек немају или планирају миграцију постојећих сајтова на нове платформе. Он је кроз презентацију указао на тренутно стање на изабраном узорку библиотечких сајтова, објаснио шта је то WordPress, које су његове основне карактеристике, зашто га користити у раду библиотека и библиотекара, као и како га користити, са посебним освртом на модерне технологије и системе какви се користе код мобилних уређаја. На крају је већи број питања из публике указао на значај овакве теме, као и на изузетну потребу да се оваква и слична предавања о могућностима унапређења стручног рада коришћењем отворених или бесплатних технологија изместе из Амфитеатра НБС до библиотека и библиотекара на општинском нивоу.

bogdan-bds2013-predavanje2