Ученици чачанских основних школа, током дводневних креативно-едукативних радионица 26. и 27. децембра, у Одељењу за децу и младе „обукли” су Градску библиотеку „Владислав Петковић Дис” у празнично рухо. Првог дана, који је био посвећен новогодишњим темама, радионичари су се кроз кратак филм упознали са симболиком украшавања јелке, легендама о Деда Мразу и начином на који се Нова година слави у другим крајевима света. Своју креативност, али и љубав према ближњима, показали су израдом декоративних предмета и честитки које су даровали родитељима, бакама и декама, учитељицама и другарима. Како се прослава Божића не може замислити без чеснице, свеће и пшенице, кративци су се другог дана сусрета најпре подсетили шта погача представља, а потом и сазнали мало више о симболици насушне житарице.

Nova godina i Božić

Учесници радионица били су ученици ОШ „Владислав Петковић Дис”, ОШ „Филип Филиповић”, ОШ „Танаско Рајић”, ОШ „Милица Павловић” и ОШ „Вук Караџић”, а ови мали јунаци нашег доба су показали да креативност, раздраганост, искрена срећа без задршке, али и спремност да се учествује у тимском раду, јесу оно што одрасли свакодневно треба да дарују деци, али и да се подсете на то ако су заборавили или пак да уче од њих. Надолазеће благдане библиотекари и радионичари поздравили су израдом икебана, украсних аранжмана пореклом из Јапана, које су прилагодили празничној атмосфери. Идеја је била да дрвена плоча буде постоље икебане, а да се на њу ређају ораси, лешници, шишарке и борове гранчице, а све то оплемељено је и мирисним свећама.

Nova godina i Božić

Поклони које су осмислили и својим рукама створили имају већи значај у контексту празника који претходе Божићу – Детињци, Материце и Оци, а који су тематски отворили други сусрет. Деци увек занимљиво, током ових дана традиционално везивање и дрешење има јасну симболику – припрема је за дочек најрадоснијег празника  хришћанског, још од времена када су се источни мудраци поклонили Богодетету. Житарица, посађена обично на Св. Николу, према веровању најављује плодност године која следи, па уколико је пшеница густа и висока жетва ће бити успешна, а ако је слаба очекује нас мање берићетна година. Главни јунак „Божићне радионице” била је управо пшеница, а око ње су се ређали споредни протагонисти – рузмарин, листови храста, жир и кукуруз, стварајући још један украс за дом. Разговор о Бадњем дану, благданској трпези, начину сечења и уношења бадњака у кућу, здравицама и новчићу који доноси срећу, учинио је ово дружење врло динамичним и инспиративним.

Nova godina i Božić

Кроз интерактивне радионице, којој год теми биле посвећене, неизоставно се тежи да се оствари и образовна компонента и да се млади подстакну да створе навику доласка у кућу од књига смештених на полицима и других садржаја који нестрпљиво чекају да неко завири у њих, као и да користе благодати простора у коме радост живи. Тако је још једном потврђено да они који одрастају у време екрана различитих димензија, понајпре конзумирају оно што им се прикаже, те је између осталих, улога библиотекара да им пруже нешто више и оно што деца истински заслужују. Да све то има смисла потврдили су искрени осмеси и захвалност радионичара, а задовољство је било обострано.

Nova godina i Božić

Осим што су ученици током дводневних сусрета правили честитке и украсе они су, што је много важније, стекли нове другове и са собом, поред празничних поклона понели и успомене као трајни дар. Радионице су са много пажње и љубави осмислили и водили Драгана Поповић, Милица Домановић, Биљана Арсић, Невена Аџемовић и Ирена Планинчић, показујући младим радионичарима да је Библиотека место где могу да изразе креативност, али и открију своје таленте и то поделе са другима.