У уторак 22. марта 2016. године у посети Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис“ била је делегација коју су чинили заменица управника Народне библиотеке Србије Тамара Бутиган Вучај у пратњи првог секретара и шефа за информисање, комуникације и медије Делегације Европске уније у Србији Рамунаса Јанушаускаса.

Делегација ЕУ у посети Чачку

Делегација ЕУ и Народна библиотека Србије одабрали су Библиотеку у Чачку као прву адресу у Србији с којом започиње серија састанака поводом сагледавања потреба у сектору културе и могућностима даље сарадње за унапређење садржаја, програма и услуга у библиотекама Србије. Европска унија препознаје библиотеке као важне чиниоце у ширењу информација о ЕУ и модернизацијским процесима друштва, па је из тог разлога сарадња са библиотекама подржана кроз пројекте и средства које обезбеђује ЕУ.  Састанку у просторијама Библиотеке присуствовали су и представници невладиног сектора, Божидар Плазинић и Анђелка Матијевић, који непосредно сарађују са Библиотеком у реализацији пројеката из области културе.

delegacija-eu1

Долазак високих гостију био је искоришћен за разговор о актуелном пројекту информационих кутака о Европској унији у библиотекама Србије, којим руководи Народна библиотека Србије а у којем учествује и чачанска Библиотека са полицама у Позајмном одељењу где су сложене књиге и издања о Европској унији (донација Делегације ЕУ у Србији). Договорено је да се Градској библиотеци ускоро помогне у развоју услуга на овом пољу, кроз донацију опреме, као и кроз организацију нових програма који ће добити потребну подршку Делегације ЕУ. Господину Рамунасу Јанушаускасу презентиране су основне информације о историјату и раду чачанске Библиотеке и показана су два одељења, Позајмно и Научно, са најважнијим деловима фонда књига.

delegacija-eu

Званична посета окончана је пријемом у кабинету Градоначелника Чачка, где су госте у пратњи представника Библиотеке примили градоначелник мр Војислав Илић и помоћник градоначелника Александар Дачић. Са градским руководством разговарало се о новој згради Библиотеке и планираној реконструкцији Дома војске, као и о широј подршци Делегације ЕУ Чачку и актуелним потребама града.

delegacija-eu3