Млади људи све чешће изражавају таленат, бунт или емоцију кроз медиј уметничке фотографије и њен утицај се веома брзо шири. Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ већ традиционално подржава и промовише стваралаштво младих у свим областима уметности и културе, па тако и фотографије. У прилог томе говори чињеница да је у уторак, 9. маја 2017. године у чачанском Клубу Дома културе, по шести пут отворена изложба ученичких фотографија које су стигле на Конкурс расписан у оквиру 54. „Дисовог пролећа“.

Тема овогодишњег Конкурса за најбољу дигиталну фотографију била је слободна што је допринело већем одзиву младих аутора. Укупно је 228 ученика (111 ученика основних и 117 из средњих школа) послало 630 радова. О најбољим радовима одлучивао је трочлани жири, и то у две категорије – основна и средња школа. Жири који су чинили Миленко Савовић, мајстор фотографије Фото савеза Србије (председник), Бојан Пајић, дипломирани фотограф и Александар Вукајловић, библиотекар-информатичар, одлучио је да се награди осам и изложи 58 фотографија.

У  категорији  основних школа прву награду је освојио је Богдан Гуглета, ученик Основне школе „22. децембар“ из Диње Трепче, друга награда је припала Александри Радовић, ученици Основне школе „Милан Благојевић“ из Лучана, док су трећу награду поделиле Тијана Лазовић и Исидора Пртењак, ученице ОШ „Милан Благојевић“ из Лучана.

Прва награда – Богдан Гуглета, Основна школа „22. децембар“ из Доње Трепче

Друга награда – Александра Радовић,  ОШ „Милан Благојевић“ из Лучана

Трећа награда – Тијана Лазовић, ОШ „Милан Благојевић“ из Лучана

Трећа награда – Исидора Пртењак, ОШ „Милан Благојевић“ из Лучана.

У категорији средњошколаца награђени су: Јована Пантић, ученица Техничке школе из Чачка – прва награда,  друга је отишла у руке Теодоре Крунић, ученице Уметничке школе, а трећу награду деле Мартин Стаменковић и Анђела Станић, ученици Прехрамбено-угоститељске школе из Чачка.

Прва награда –  Јована Пантић, Техничка школа Чачак

Друга награда – Теодора Крунић, Уметничка школа Чачак

Трећа награда – Мартин Стаменковић,

Прехрамбено-угоститељска школа из Чачка

Трећа награда – Анђела Станић, Прехрамбено-угоститељска школа из Чачка

Захвалнице за посебно ангажовање добиле су професорке ликовне културе: Драгана Марић (Техничка и Медицинска школа у Чачку), Наташа Копривица (ОШ „Милан Благојевић“, Лучани) и  Лела Томашевић (ОШ „Бранислав Петровић“, Слатина и ОШ „Владислав Петковић Дис“, Заблаће).

Изразивши задовољство квалитетом и бројем пристиглих фотографија, публику је поздравио др Богдан Трифуновић, директор Библиотеке. Он је рекао да су на Конкурсу учествовали ученици од другог разреда основне школе, па све до матураната и да је за то можда заслужна Летња школа фотографије која се прошле године одвијала у просторијама Библиотеке, а реализовао ју је у оквиру Летњих дана културе дипломирани фотограф, Бојан Пајић.

Миленко Савовић, председник жирија, отворио је изложбу најбољих радова основаца и средњошколаца Моравичког округа који су кроз слободну тему исказали свој доживљај или инспирацију. Он је захвалио Градској библиотеци  на истрајности у организовању овог конкурса као и менторима који раде са ученицима. Уз похвале за велико интересовање, Савовић је апеловао на младе уметнике да фотографије чувају у својим рачунарима, јер „скоро 60% фотографија које су стигле на Конкурс није испуњавало основне техничке параметре… ученици су их вероватно „скидали“ са својих Facebook i Instagram профила, и резолуција је била сувише мала за штампање фотографија.“