Љубитељи стрипа, фантастике, мита и историје имали су прилику да у петак, 15. октобра у Градској библиотеци Чачак присуствују програму „15 година Вековникаˮ  који се састојао из два дела ‒ изложбе посвећене стрип-серијалу „Вековници” и разговору са аутором Марком Стојановићем и Мирославом Марићем, графичким дизајнером и такође једним од значајних стрип-аутора код нас. Програм је реализован у оквиру пројекта „Чачанска родна”.

Серијал „Вековнициˮ је до сада изашао у укупно 16 албума: 13 регуларне серије (рачунајући у то и својеврсни нулти албум „Бајка и друге истинеˮ) и три spin-off албума „Бескрвниˮ (који је и први прави spin-off у историји српског стрипа).

Све албуме „Вековникаˮ и „Бесмртнихˮ написао је и уредио Лесковчанин Марко Стојановић, а више од стотину стрип-цртача и илустратора из Србије, Хрватске, Грчке, Словеније, Румуније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе и Македоније сарађивали су на овом пројекту. Појединачни албуми серијала шест пута су уврштени међу најбоље стрипове на свету по избору водећег теоретичара за ову област, Британца Пола Гравета. Стрипови из серијала „Вековнициˮ и „Бескрвниˮ освојили тридесетак награда на Међународним салонима стрипа у Београду и Велесу, а недељник „Нинˮ је „Вековникеˮ прогласио за најбитније дешавање у српском стрипу у 2012. години.

Модерни зачеци стрипа везују се за крај 19. и почетак 20. века, а код нас од средине тридесетих година прошлог века, што је напоменуо током разговора и Мирослав Марић, аутор стрипова, графички дизајнер и аутор бројних текстова из области теорије девете уметности. Марић је дао врло занимљив осврт на рад Марка Стојановића. „Марко гради своју сторију дуго, видимо 15 година и на стотинама страна гради неки чудесан град са свом својом историјом, параисторијом као једно нежно, невидљиво и неухватљиво ткање сачињено од маште и од чињеница, игре случаја и очигледних закономерности, ткање смештено у простор историјских чињеница и измаштаног сећања које се не може везати за права или бар проверљива документа. Зато ће када једном, било како, овај серијал буде заокружен он исписати причу о самом себиˮ, казао је нагласивши на крају да су Стојановић и његови сарадници успели у науму да направе одличан стрип-серијал.

Maрко Стојановић је рођен у Лесковцу, где и данас живи. Ради као професор енглеског језика. Двадесетак година црта стрипове и преводи их. Сценариста је, великог броја стрип-албума насталих у поменутим серијалима „Вековнициˮ и „Бескрвниˮ. Своје текстове и стрипове објављује и у периодици. Покретач је и уредник едиције „Лесковачки стрип”, а такође је главни и одговорни уредник нишког часописа „Strip Pressingˮ. Годинама води и лесковачку школу стрипа „Никола Митровић Коканˮ.

О томе како је дошло до идеје да се ураде и објаве први „Вековнициˮ који су изашли 2007. године у Политикином забавнику, а комплетирана прича угледала светлост дана тек три године касније, 2010. године говорио је аутор Стојановић. Такође, он је дао осврт на важност свих људи који су у претходним деценијама дали много за развој стрипа код нас, наводећи и многе узоре. Уз причу о њима дошао је и до  инспирације за овај серијал.

Дакле „Вековнициˮ су авантуристички стрип-серијал о двојици случајних партнера, мистериозном вампиру Чену и ћудљивом бесмртнику Kраљевићу Марку који у Европи с краја 18. века укрштају стазе са митолошким бићима као што су вампири, псоглави, али и историјским личностима попут Моцарта, Милоша Обилића, Стевана Синђелића, те књижевним ликовима као што су доктор Фауст, Д’Артањан, Франкенштајн, Тил Ојленшпигел и многи други. Аутор је измирио контрадикторност народног предања о Марку као српском јунаку и историјске чињенице о његовом вазалском односу са Турцима.  Дакле овде се обједињују епска, историјска и фиктивна верзија јунака густих црних бркова. Фокус је и на својеврсном витешком моралу Марка Краљевића који додаје боју портрету једне личности способне да и поред пргаве нарави види даље од свога сечива и да сагледа ширу слику, тешко видљиву обичном човеку. Стојановић балансира између историјског и онога што читамо у десетерачким стиховима све вешто комбинујући са елементима фикције.

Изложба посвећена серијалу „Вековнициˮ отворена је у простору Галeрије Библиотеке и биће доступна посетиоцима до краја месеца.