Захваљујући Градској библиотеци “Владислав Петковић Дис” и Удружењу грађана “Алтернатива за Чачак” у марту 2016. године почела је реализација пројекта „Отворена библиотека“ који подразумева слободну размену књига за чије коришћење није потребна чланска карта и који постоји у Западној Европи већ десетак година. Овај концепт је стигао у Чачак у нешто измењеном облику од изворног, а главни циљ му је да омогући свим грађанима Чачка једнаке услове за задовољавање основног људског права – права на књигу и информацију.

Отворена библиотека испред Дечјег одељења Болнице Чачак

Основна замисао партнерских организација које реализују пројекат била је да „Отвореном библиотеком“ остваре културну инклузију, тј. да укључе оне појединце који из неког разлога не могу да користе књиге у постојећем простору Библиотеке, у велику читалачку заједницу. Имајући у виду овакав интегративни и високо морални оквир пројекта сарадња је остварена са чачанском Болницом, Центром за социјални рад и Окружним затвором.

Отворена библиотека Дечје одељење Болнице Чачак

Идеја да се око 2.000 књига, махом лепе књижевности, које су отписане из фонда Позајмног одељења чачанске Библиотеке, учине доступним пацијентима у Болници, нарочито деци, притвореницима Окружног затвора и корисницима Прихватилишта Центра за социјални рад остварена је захваљујући и сарадњи са волонтерима: Петром Ђукановићем, Јованом Ковачевићем, Игором Топаловићем, Тодором Радоњићем и Ђорђем Ђекићем из неформалне групе „Не заборави Чачак“ који су у мају ове године обавили фарбање полица, а који ће у наредном периоду уз докторанда Филолошког факултета у Београду, Исидору Ђоловић, која је ангажована на пројекту путем јавног рада обављати теренске послове – редовну попуну полица са књигама и њихово одржавање, ротацију књига итд.

DSC_0305DSC_0324

Осим полице у Прихватилишту Центра за социјални рад на чију адресу је најпре испоручено око 100 публикација и у чачанској Болници су постављене отворене библиотеке са више од 400 књига на две локације, на приземљу Болнице поред инфо-пулта и на петом спрату између Дечјег одељења и Дечје хирургије. У наредном периоду следи отварање библиотеке и у Окружном затвору са којим је Библиотека већ 2002. године остварила културно-просветну сарадњу кроз пројект „Књига као лек“.

Отворена библиотека Прихватилиште Чачак

Ова хумана идеја осим што омогућава много већу доступност књига, има и терапеутско својство: утиче на социјализацију лица на издржавању затворских казни и олакшава болничке дане пацијентима и штићеницима Прихватилишта.

DSC_0337DSC_0340

Након попуне полица поменутих институција вишкови књига биће распоређени на Градској плажи током летње сезоне као и у неколико чачанских угоститељских објеката чији су власници показали спремност на сарадњу и изразили жељу да свој простор оплемене библиотеком.

Коришћење свих Отворених библиотека је бесплатно, а основно неписано правило је да се једна књига позајмљује и враћа иста или нека друга. Грађани и привредни субјекти могу донирати књиге Отвореним библиотекама и на тај начин помоћи овај друштвено-одговорни пројекат као што је то учинила и ИК „Пчелица“ Чачак, која је поклонила 40 књига за децу.