Конференција „Зелени преокрет: циркуларна економија уметности и културе” одржана је 28. и 29. септембра у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис”. Током два дана скупа, кроз три радне сесије, инфо-сесије и панел дискусије прошло је више од 40 запослених у области културе, медија, науке, економије и образовања. Они су имали излагања која су обухватала добре примере из праксе, али и проблеме са којима се суочавају или које детектују у својој ближој околини. Очување културног наслеђа и подршка савременој уметничкој пракси у контексту одрживог развоја се, између осталог, посматра и кроз економску призму.

Zeleni preokret

„Зелени преокрет” су реализовали Градска библиотека и Деск Креативна Европа Србија у оквиру пројекта „Чачанска родна”, а уз подршку ресорног министарства и оснивача Библиотеке. Приликом свечаног отварања Конференције присутнима су се обратили Пламена Халачева, заменица амбасадора ЕУ у Србији, Мирослав Петковић, помоћник градоначелника Чачка, Вук Радуловић, виши саветник за међународну сарадњу у Министарству културе и руководилац Деска Креативна Европа у Србији и Богдан Трифуновић, директор чачанске Библиотеке.

Plamena Halačeva

Пламена Халачева је говорила о примењивости Зеленог договора у свакодневном животу. Такође, она је казала да је град Чачак партнер ЕУ у спровођењу Зелене агенде у Србији, посебно истакавши пројекат „Одвајамо”, у оквиру кога је отпад са депоније преусмерен и припремљен за енергетску обнову. Нагласила је колики је значај организовања оваквог скупа и ширење приче о обновљивим изворима и у другим секторима. „Желим свим учесницима да буду пионири у својим срединама у увођењу Зелене агенде у култури, и верујем да ће им у томе много помоћи ова Конференција”, закључила је Халачева.

Zeleni preokret

Добродошлицу у овогодишњу националну престоницу културе и најстарију установу у граду Чачку присутнима је пожелео помоћник градоначелника Петковић, а о програму који је осмишљен тако да представи стратешки оквир, важност улоге уметника и професионалаца у култури у решавању критичних друштвених и еколошких питања говорили су Вук Радуловић и Богдан Трифуновић. За музички део програма током свечаног отварања били су задужени ученици и професори Средње музичке школе у Чачку.

Gilles Kittel

Корисне информације како се у свету привреде размишља о циркуларној економији посетиоци су добили од Мирка Пешића (НТП Чачак), Ђорђа Јовановића (Унипласт) и Саше Луковића (Нолеко), док је представник Европске комисије Жил Кител одржао предавање по позиву о Новом европском Баухаусу. Током Конференције је било речи и како се екологија може имплементирати у области медија и културе о чему су говориле Уна Домазетоски и Милица Рашковић, а о развоју публике Неда Кнежевић, Бојан Милосављевић, Милан Трипковић и Лазара Јованова. О европским престоницама културе током хибридне сесије излагале су Кристина Форо, Паула Мота Гарсија, Санда Калебић и Милена Јанковић. Током радних сесија излагали су представници установа: Факултет драмских уметности, Галерија Матице српске, Градска библиотека у Новом Саду, Удружење „Културис”, Библиотека и документациони центар Сарајево, Удружење „Еустахија”, Српска читаоница у Иригу, Институт за филозофију и друштвену теорију, Завод за проучавање културног развитка, Библиотека „Глигорије Возаровић”, Градска библиотека Суботица,  Прехрамбено-угоститељска школа Чачак, Факултет за менаџмент Метрополитен,  Свеучилишна књижница у Пули, Народна библиотека „Његош”, Економска школа Чачак, Народна библиотека „Радислав Никчевић ” и Градска библиотека Чачак. „Зеленом преокретуˮ је присуствовало више од 110 посетилаца што је отворило и низ могућности за сарадњу, едукацију и размену идеја.

Zeleni preokret

Осим радног дела Конференције сви који су током ова два дана били у Чачку могли су да присуствују и богатом пратећем програму – пројекцијама филмова са еколошком тематиком снимљених на Кампу Интеракција као и остварења која су приказана на Белдокс фестивалу, потом отварању изложбе „Лето у Библиотеци 2023”, промоцијама часописа „Национална географија” и књигама за најмлађе издавачке куће Data Status.

Leto u Biblioteci 2023.