Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” објавила је ново издање, још једну песничку књигу у едицији „Токови” која ове године обележава четири деценије постојања. У оквиру ове едиције Библиотека објављује песничке првенце младих аутора овенчаних наградом „Млади Дис” и уводи нова имена у српску књижевност, од којих су нека постала препознатљива. То је разлог што „Токови” имају изузетну вредност за чачанску Библиотеку као издавача.

Последња у низу лауреата награде „Млади Дис”, који је 1979. године започела Бранислава Малтез, а наставили песници попут Живорада Недељковића, Оливере Недељковић, Јелене Радовановић, Владимира Стојнића, Бојана Васића, Јане Алексић и других је песникиња из Београда Милица Шпадијер. Поезију је до сада објављивала у часописима за књижевност Фокализатор, Екерман и Либартес. Тренутно је на докторским студијама Факултета драмских уметности, а ради као новинар, преводилац, професор грчког и латинског језика. Њена прва збирка поезије „Шар-планина” изашла је из штампе 21. октобра, непосредно пред промоцију на 64. Међународном сајму књига у Београду.

Ове године се за дизајн корица побринула Ирена Кузмановић, уредник издања је др Богдан Трифуновић, а поговор „Легат младости Милице Шпадијер” написао је Урош Ристановић. У њему између осталог стоји: „Шар-планина је једна од оних књига којој се тек на крају даје име, али која се смишља од детињства. Књига која дели мишљења, књига-победница конкурса, књига која љути и радује, књига најављивана, ишчекивана, књига жуђена, али неизвесна све до последњег слова и тачке”. Објављивање књиге подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије, а штампао ју је „Службени гласник” у тиражу 300 примерака.