У периоду од 22. до 24. септембра 2011. године у Загребу је у организацији Гете института одржана субрегионална радионица за библиотекаре и педагоге из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске. Нашу библиотеку на том скупу представљала је Јелена Дуковић, библиотекар Дечјег одељења.

Библиотекари Центра за дигитализацију, Богдан Трифуновић и Александар Вукајловић, присуствовали су у петак 23. септембра 10. Националној конференцији о дигитализацији, у организацији Националног центра за дигитализацију и Природно-математичког факултета у Београду.

Тема радионице у Загребу била је подстицање читања код деце у предшколском узрасту. Било је речи о читању у породици и пројектима сарадње вртића и библиотека. Осим тога, били су представљени и пројекти подстицања читања као што је „Lesestart“, идеје за читање кроз игру и друге методе увођењем у свет слика, књига и читања.

Водитељи радионице биле су Anke Mark-Burman и Karola Penz из Академије за подстицање читања при фондацији „ Stiftung Lesen“ из Хановера. Поред стручног дела скупа, присутни педагози и библиотекари обишли су и неке знаменитости града Загреба: Трг бана Јосипа Јелачића, Трг краља Томислава, Ткалчићеву улицу, Радићеву улицу, Каменита врата и др. Учешће Јелене Дуковић на радионици омогућили су Гете институт и Градска библиотека Чачак.

Национални центар за дигитализацију преко 10 година организује националне и међународне конференције на теме дигитализације културне и научне баштине. Библиотекар Богдан Трифуновић је ове године учествовао и са саопштењем, као коаутор са библиотекаром Ивицом Лазаревићем из Народне библиотеке Јагодина. Њихов заједнички рад носио је наслов „Конзорцијум дигиталних библиотека: само још једна идеја или потреба“. Презентација овог саопштења (на енглеском језику) може се наћи на адреси http://cacak-dis.rs/dokumenti/digitalizacija/Digital-Library-Consortia-NCD-2011.ppt.