Поводом обележавања Светског дана особа са инвалидитетом пригодни програм и хуманитарна продајна изложба ручно прављених предмета „Мојих руку дело” одржани су у понедељак, 4. децембра у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис”. Организатор овог догађаја је Центар за пружање услуга социјалне заштите „Зрачак” у сарадњи са Библиотеком.

Zracak

Да изложе своје, с љубављу израђене предмете, имали су прилику чланови Удружења параплегичара Чачак, Удружења дистрофичара Моравичког округа, Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама Чачак, Савеза слепих и слабовидих Чачак, Међуопштинског удружења глувих и наглувих Чачак, Друштва за церебралну парализу Моравичког округа, Центра за самостални живот особа са инвалидитетом, а затим  и Центра за пружање услуга социјалне заштите „Зрачак”, као и ученици ШОСО „1.новембар”. Директор Центра „Зрачак” Ана Јаковљевић је напоменула да чак 15% светске популације чине особе које имају неку врсту инвалидитета, што казује да не могу бити занемарена и маргинализована група. Они могу бити корисни чланови друштва уколико им се за то пружи шанса, а да много тога умеју показали су управо излагањем својих рукотворина на овој изложби, за коју се Ана Јаковљевић, како је истакла, нада да ће постати традиција.

Zracak

Кориснци Центра Урош Ћериман и Јелена Антонијевић су рецитовали поезију, док је Радован Филиповић представио ауторску песму која одаје хвалу „Зрачку” као најпријатнијем простору за његове свакодневне посетиоце. Уметнички део програма употпунили су ученици Музичке школе „Др Војислав Вучковић” изведбом неколиких кларинетских композиција уз клавирску пратњу професора Александра Поповића.

Zracak

„Ово окупљање прилика је да подстакнемо све оне који имају неку врсту ограничења да покажу да могу допринети бољем животу заједнице, а на нама је да ту равноправност обезбедимо на свим пољима друштвеног живота”, нагласио је заменик градоначелника Чачка Владан Милић. Хуманитарној продајној изложби допринели су и Музичка школа „Др Војислав Вучковић”, Економска школа, Медицинска школа и Прехрамбено-угоститељска школа, као и ОШ „Др Драгиша Мишовић” и вртићи „Бамби” и „Полетарац”. Другу годину заредом Градска библиотека Чачак је домаћин овог хуманитарног догађаја, а корисници  Центра често посећују Библиотеку кроз организоване активности, различите садржаје, читање прича, песама и штива, а које с љубављу припремају библиотекари Одељења за децу и младе.

Zracak

Центар „Зрачак” је 2023. године обележио десетогодишњицу постојања и поводом тога издао монографију „Наших десет година” која, како се наводи у уводу публикације, јесте прича о свим трагањима, борбама и начинима унапређења интеграције особа са посебним потребама у друштвене и животне токове. Оснивање дневног боравка који ће касније прерасти у Центар за пружање услуга социјалне заштите „Зрачак”, чији темељ почива на принципу поштовања различитости, одговорности и чувања најбољих интереса рањиве групе становника, велика је прекретница на пољу организације социјалне заштите у граду Чачку.