У оквиру 59. Дисовог пролећа програмом „Песма деци на дар” обележен је Међународни дан књиге за децу. Градска библиотека је угостила песника Бошка Ломовића и за два дана, 5. и 6. априла обишла основне школе у Прељини, Мрчајевцима, Пријевору и Заблаћу. Tом приликом су награђени највреднији читаоци за 2021. годину у библиотечким огранцима у овим местима.

Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" Čačak

У уторак, 5. априла након сусрета песника са предшколцима и ученицима нижих разреда ОШ „Прељинаˮ награђени су највреднији читаоци из овог места. Директор Градске библиотеке др Богдан Трифуновић је доделио награде предшколској групи и њиховој васпитачици Драгани Вујичић, породично признање добиле су сестре Дијана и Ивана Грудић, док је признање највреднији одрасли читалац добила Даница Вуковић.

Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" Čačak

Истог дана ученици нижих разреда ОШ „Божо Томићˮ у Пријевору имали су прилику да чују стихове Бошка Ломовића и  аплаузом награде своје другарице Дуњу Папић и Јулију Робајац које су добиле признања. Посебне симпатије освојио је Урош Дамљановић, који је на свој четврти рођендан награђен за највећи број позајмљених сликовница. Њима као и Милки Тодоровић, највреднијем одраслом читаоцу, награде и дипломе уручила је Снежана Планић, библиотекар у Огранку.

Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" Čačak

Поетско петоаприлско путовање завршено је у Градској библиотеци у Чачку. Песника Бошка Ломовића упознали су ученици  трећег разреда основних школа „Филип Филиповићˮ и „Милица Павловићˮ.  Библиотекари Маријана Лазић, Јелена Дуковић и Милица Домановић  представиле су госта кратком видео-презентацијом, најзанимљивијим моментима из биографије и причом о  његовом одрастању и љубави према  читању у најранијем детињству у родном селу Брезна код Горњег Милановца. Писац је говорио стихове о свом детињству, читању уз лампу петролејку у време када није било електричног осветљења. Своје умеће у рецитовању показали су и ученици представљајући део програма који су припремили са својим учитељима, а песник је потом најуспешнијим рецитаторима даровао своје књиге.

У среду 6. априла чачанска Библиотека поклонила је  ученицима четвртог и петог разреда ОШ „Татомир Анђелићˮ у Мрчајевцима сусрет са писцем који им је говорио стихове о  „Заљубљеном бициклуˮ и друге песме из својих књига за најмлађе. Предшколци вртића „Звончицаˮ са својом васпитачицом Аном Водоплав су програм наставили песмом „Пролећеˮ, уздарјем за награду коју су добили за највећи број прочитаних сликовница током 2021. године. Њима, као и Андрији Милуновићу, ученику 5. разреда и највреднијем одраслом читаоцу пензонерки Весни Ерић, награде је уручила Бранислава Видојевић, библиотекар мрчајевачког Огранка.

Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" Čačak

Гостовање у библиотечким огранцима и школама, писац Бошко Ломовић и чачански библиотекари завршили су у Заблаћу у ОШ „Владислав Петковић Дисˮ. На почетку програма представили су се предшколци вртића у Заблаћу пред пуном салом рецитујући песмицу „Школаˮ Добрице Ерића. Заједно са својим васпитачицама Весном Јанковић и Јованом Луковић и библиотекарима Дубравком Илић и Владимиром Симићем, они су током протекле године сваке седмице у огранку у Заблаћу читали бајке, позајмљивали сликовнице и на бројним креативним радионицама правили новогодишње честитке и украсна слова за уређење ентеријера Библиотеке.

Публика се посебно забавила решавањем загонетки и мозгалица које им је песник поставио, а ученик Никола Поповић награђен је књигом за најбрже дат тачан одговор.

За вредно читање у претходној години, породичну награду понеле су сестре Александра, Наталија и Марија Салемовић са мамом Зорицом, а највреднији одрасли читаоци су Горица Винић и Добрила Аџемовић, пензионерке из Заблаћа.

Посебним признањима за учешће у такмичењу у читању под називом „Супер четвртаци, супер читаоциˮ које је током актуелне школске године реализовано у огранку у Заблаћу, награђена су оба одељења четвртог разреда са својим учитељицама Биљаном Симовић и Биљаном Стојанић.

Модератор свих програма  на терену била је Дубравка Илић, библиотекар матичне службе и Огранка у Заблаћу.