Након бројних програма за младе које је Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ успешно реализовала током 51. Дисовог пролећа, у понедељак, 16. јуна 2014. године у Клубу Дома културе у Чачку одржана је завршна свечаности под називом „Мој свет“ на којој су се публици представили најбољи млади аутори Моравичког округа краја у области прозних и поетских литерарних радова и дигиталне фотографије. Млади који су учествовали у програму су награђени ученици на два конкурса – за литерарне радове и дигиталну фотографију.

Дигитална фотографија изложбаВредни основци из 23 школе послали су 245 поетских и прозних текстова на конкурс за литерарне радове, тако да је трочлани жири у саставу: Оливера Лабудовић, Горица Ристановић и Марија Ћаловић имао тежак задатак пред собом. У области поезије, за млађи узраст до четвртог разреда награђени су: прва награда – Реља Памучар  за песму „Лаж“ ; друга награда – Алекса Савић  за песму „Књига и Сава“, а за прозу, такође у категорији до 4. разреда, прву награду је добила Милица Марковић за текст „Срећа долази у кућу где се чује смех“. Друга и трећа награда нису додељене.

Награђени ученици на литерарном конкурсу

У категорији старијег узраста основношколаца првом наградом за поезију награђена је Јана Николић за песму „Заједно“, док друга и трећа награда такође нису додељене. Прву награду за прозу заслужила је Теодора Госпавић за рад „Кад порастем бићу песник“, а другу награду Магдалена Миковић за рад „Само је слободан човек усправан човек“. Похваљена је ОШ „Филип Филиповић“, јер је била највреднија и представила се са чак 51 радом. Директорка Славица Лужанин је примила пригодну награду у виду књига за школску библиотеку.

Публика

Ово пролеће није било инспиративно за средњошколце, па је на конкурс стигло само 49 радова из пет средњих школа, и то из четири чачанске и један рад из Гимназије из Ивањице. Трочлани жири у саставу: Снежана Плавшић, Љиљана Ранковић и Неда Пуношевац, одлучио је да не додели прву награду ни у области поезије ни прозе. Награђени су Магда Миликић за песму „За столом“ другом, док је Урош Тодоровић добио трећу награду. Друга награда за прозу додељена је Сари Плазинић за рад под називом „Искушење“, а трећу награду деле Тијана Селаковић и Срђан Кенић.

Градска библиотека наградила је ауторе најбољих радова и школе вредним књигама.

На конкурс за дигиталну фотографију који је Библиотека расписала по трећи пут учествовали су ученици основних и средњих школа Моравичког округа на  тему „Мој свет“. О најбољим радовима одлучивао је трочлани жири, и то у две категорије – основна и средња школа. Жири су чинили Бојан Пајић, дипломирани фотограф, Бојана Стаменковић, академски сликар и Богдан Трифуновић, виши библиотекар. На  конкурс је пристигла 241 фотографија од 89 аутора. Према мишљењу жирија, ученици основних школа били су активнији и креативнији од средњошколаца. У  категорији  основних школа прву награду је освојила Милица Дидановић, друга награда је припала Бојани Тановић, док је трећу награду понела Теодора Трифуновић. У категорији средњих школа награђени су: Јована Пантић, прва награда,  друга је отишла у руке Јелене Радосављевић, а трећа је додељена Ани Јовановић.

Награђени на конкурсу за дигиталну фотографију

За уједначен квалитет радова посебно су похваљене основне школе  „Милан Благојевић“ из Лучана, „Бранислав Петровић“ из Слатине, „Таковски устанак“ из Такова, као и Техничка и Медицинска школа из Чачка .

Награде првонаграђеним ауторима у обе категорије донирао је  Атеље добрих слика „Человјек“ из Чачка, а Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ поклонила је свима књиге, као и школама које су послале највише радова.

На завршној изложби „Мој свет“ коју је отворио Бојан Пајић, председник жирија, приказано је 60 најбољих радова. Изложба ће бити отворена до 25. јуна.

Бојан Пајић