“Смеха, смеха деци“ био је слоган и овогодишњег јубиларног 25. Међународног фестивала хумора за децу, који је од 16. до 19. септембра одржан у Лазаревцу. Чачнски библиотекари учествовали су на Округлом столу на тему „Програми и промоције књиге и читања: дечија одељења јавних библиотека од учешћа на конкурсима до евалуације“, у Библиотеци “Димитрије Туцовић“, која је традиционално добар домаћин и организатор ове веселе смотре стваралаштва најмлађих.  Током Фестивала листала се несвакидашња читанка на чијим страница су се оглашавали стихови  Раше Попова, Љубивоја Ршумовића, Добрице Ерића, Моша Одаловића, Градимира Стојковића, Игора Коларова, Гордане Тимотијевић, овогодишњег добитника “Златног пера“, као и Дејана Алексића, који је понео “Сребрно перо“ за 2013. годину.

Picture-213

            Чачани су осми пут за редом освојили вредне награде у више категорија.

Прву награду у  категорији Савремена уметничка инсталација, понела је Градска библиотека “Владислав Петковић Дис“ за заједнички рад “БИБЛИО-башта“ остварен са групом предшколаца у огранку у Заблаћу. Другу награду добила је предшколска група млађег узраста из вртића “Бубамара“ из Прељине за рад “Еколошка бајка“.  Трећу награду за заједнички рад “Књига мудрости“ примили су ученици четвртог разреда ОШ “Бранислав Петровић“ из Качулица Теодора Симовић и Срђан Вујовић, који су у Лазаревац дошли са својим учитељицама Љубицом Мирковић и Стаменком Борисављевић и Бојаном Брајовић, школским библиотекаром. Сви заједно нису крили одушевљење наградом и боравком на Фестивалу, као и сусретом са Добрицом Ерићем са којим су се и фотографисали за сећање на важан дан свог школовања.

Picture-228Picture-208

Прву награда за Сатиричну причу добио је Михаило Јовановић, осми разред, а за хумористичку песму похваљен је Иван Рогановић, четврти разред, обојица ученици ОШ “Филип Филиповић“ из Чачка. Трећу награду у категорији Сатирична прича примила је Наталија Радовановић, осми разред, ОШ “Степа Степановић“ из Горње Горевнице, која је заједно са својом професорком српског језика Маријом Марковић провела незабораван дан на лазаревачкој смотри хумора.

Picture-210Picture-231

Због својих предшколских и школских обавеза награђени предшколци и ученици ОШ „Филип Филиповић“ нису могли да присуствују свечаној додели награда па су чачански библиотекари преузели награде за њих. Признања лазаревачког жирија биће им уручена на дечијем одељењу и у огранцима библиотеке у Прељини и Заблаћу.