Двадесета Kонференција Библиотекарског друштва Србије започела је 14. децембра у Свечаној сали Градске управе Краљева доделом три вредна признања. У сарадњи са Народном библиотеком „Др Душан Радић” Врњачка Бања и Народном библиотеком „Стефан Првовенчани” Краљево, БДС је организатор догађаја.

Првог дана Kонференције уприличен је програм обележавања Дана библиотекара Србије, као и Свечана скупштина БДС. Програм је отворила Јасминка Марковић, директор Народне библиотеке „Стефан Првовенчани” у Краљеву, представљајући најзначајнија постигнућа ове установе у протеклих једанаест месеци. Скупштина је отпочела обраћањем Јелене Глишовић, библиотекара саветника у Народној библиотеци Србије и председника БДС, а потом је уследио најсвечанији део програма, уручење престижних награда које кровно друштво библиотекара додељује дуги низ година.

dr Bogdan Trifunovic

Жири за доделу Награде „Запис” чинили су Гордана Ђилас, председник (Библиотека Матице српске, Нови Сад) и чланови Татјана Брзуловић Станисављевић (Универзитетска библиотека „Светозар Марковић”, Београд) и Ивана Јаношевић (Библиотека „Влада Аксентијевић”). На предлог директора Градске библиотеке у Новом Саду Александра Јокановића жири је донео једногласну одлуку да ово истакнуто признање за дугогодишњи рад и унапређење библиотечко-информационе делатности буде додељено др Богдану Трифуновићу, библиотекару саветнику, директору Градске библиотеке Чачак и председнику БДС у два мандата (2016–2022). ,,Посебна је част бити у жирију за доделу Награде „Запис” БДС, наше најважније струковне организације, која се током последњих година уздигла у репрезентативну организацију светског карактера. Верујем да смо захваљујући прегалачком раду управе Друштва на чијем челу је од 2016. до 2022. године био Богдан Трифуновић допринели овој уваженој позицији. Високи резултати које је постигао Трифуновић ће послужити као узор садашњим и будућим библиотекарима, а данас су доказ да и сада исписујемо историју наше племените делатности” казала је у образложењу Гордана Ђилас, председник жирија.

Konferencija BDS

Добитник признања исказао је задовољство и захвалност због добијања награде, те нагласио да у сваком раду јесу најважнији континуитет и присутност. ,,Лично осећам да је најважнија награда у задовољству због уочљивог квалитета у континуитету рада Друштва. Континуитет о коме говорим односи се како на укупан рад БДС, тако и на то да будемо чланови друштва, који активно раде на остваривању циљева и разлога постојања Удружења. Континуитет повлачи присутност, а БДС нам помаже да будемо присутни у струци, у темама као што су професионални интегритет и статус запослених у библиотекама, као и у јавним дискурсима који се тичу културе и едукације. На крају ту је присутност и у јавном мњењу Србије, толико актуелна у времену заглушујућег шума који долази са многих страна и угрожава сам смисао бављења професијом каква је библиотечка”, истакао је др Богдан Трифуновић, додавши и изразе захвалности Друштву и члановима што су у протеклих 75 и више година подржали гласове појединаца уједињених под именом Библиотекарског друштва Србије.

Nagrada "Zapis"

Чланови жирија за доделу Награде „Стојан Новаковић” за 2023. годину били су Бојана Вукотић (библиотекар у пензији), Бојана Маринчић (Народна библиотека Ужице) и Виолета Милошевић (Матична библиотека „Љубомир Ненадовић” Ваљево) и они су једногласно донели одлуку да ово значајно признање треба доделити за књигу Божидар Вуковић: између историје и имагинације, аутора Мирослава Лазића.

Nagrada "Stojan Novakovic"

Жири за Награду „Најбољи библиотекар” чинили су Марија Радуловић, председник (Градска библиотека Чачак) и чланови Хадија Кријешторац (Библиотека „Вук Караџић” Пријепоље) и Синиша Голубовић (Народна библиотека Србије) и они су већином гласова донели одлуку да Награду ове године добије библиотекар Ана Васиљевић, запослена на позицији директора Народне библиотеке Осечина.

Nagrada "Najbolji bibliotekar"

Програм првог дана Конференције настављен је у Народној библиотеци „Др Душан Радић” у Врњачкој Бањи где је и одржана панел-сесија „Улога простора у комуникацији културног наслеђа”. Библиотекар и историчар уметности Горана Стевановић говорила је о перцепцији, рецепцији и функцији изложбеног простора у музејима и библиотекама, Тамара Огњевић, такође историчар уметности и руководилац „Артис Центра” је представила својеврсно Аријаднино дигитално клупко, односно простор(е) културног наслеђа и могуће моделе комуникације, а о Галерији Матице српске у виртуелном простору говорила је Јелена Бобић. Богдан Трифуновић, директор Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” Чачак се бавио питањем библиотечког простора, између естетике и функције, жеља и стварности.

Konferencija BDS

Програм, овогодишње, тродневне Конференције (од 14. до 16. фебруара) реализује се кроз бројна излагања предавања, презентације и панел-сесије, као и разноврстан факултативни део скупа.