Сви који имају документ, фотографију, можда само усмену успомену предака из Првог светског рата могу их доставити некој од три градсек библиотеке у Србији, у Београду, Новом Саду и Чачку. После електронске обраде они ће постати део паневропског пројекта „Europeana 1914–1918“.

Мобилизација сећања разгледница

Пројекат „Europeana 1914-1918“ је најважнији европски онлајн извор намењен културној баштини и сећању на Први светски рат. На основу идеје и уз подршку Универзитета Оксфорд, пројекат је покренут у Немачкој 2011. године, како би се сакупиле успомене и породичне приче са фронта и његовог залеђа. Од тада, дани прикупљања успомена су одржани у 17 земаља широм Европе, као увод у обележавање стогодишњице почетка Првог светског рата и до сада је снимљено више од 100.000 дигиталних записа.

Мобилизација сећања постерГрадска библиотека „Владислав Петковић Дис“ у Чачку омогућиће својим суграђанима, завичајцима и другим заинтересованим појединцима да на угодан и брз начин похране свој део породичних успомена на Велики рат у ову дигиталну библиотеку европске баштине и тиме укажу на величину учешћа српске државе и Срба у дотада највећем светском сукобу. Библио кутак Градске библиотеке Чачак, петак 12. децембар 2014. године, од 9 до 18 часова.