Дан установе и 176 година библиотечке традиције у Чачку Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” обележила је у понедељак, 11. марта. Датум рођења песника (10. март 1880) чија поезија живи вечно „изван сваког зла” повод је окупљања библиотекара и читалаца који су понели признања највернијих у претходној години. У оквиру прославе Дана Библиотеке, у спомен на великог Диса, у чачанској Библиотеци сваког марта се застане и осврне на досадашње изазове и достигнућа установе која носи његово име, те су се том приликом присутнима обратили др Богдан Трифуновић, директор установе, и Мирослав Петковић, помоћник градоначелника Чачка за област друштвених делатности. Такође, у Галерији библиотеке отворена је изложба „Звуком писаће машине”, док је глумац Владимир Јоцовић упечатљивом драмском интерпретацијом употпунио овај догађај.

Dan biblioteke

Да ретроспектива може бити у перспективи дочарао је др Богдан Трифуновић. Презентацијом је приказао само део садржаја који је Библиотека пружила суграђанима, али и свима онима који су при доласку у наш град у памћење уцртали једно место којем ће се враћати. Присутни су имали прилике да чују о достигнућима на пољу примарне библиотечке и програмско-издавачке делатности установе, али и о реализованим конференцијма, семинарима, радионицама и др. Он је, између осталог, нагласио да је „библиотека место које окупља локалну заједницу, али да се запослени у Градској библиотеци Чачак труде да ова установа изађе из традиционално постављених оквира у којима се библиотека сматра само местом где се позајмљују књиге, и тежи да буде простор у ком се проводи слободно време на квалитетан начин, где се учи и информише”.

Dan biblioteke

Мирослав Петковић се осврнуо на претходну годину у којој је Чачак био прва национална престоница културе нагласивши да је садржајима, у чијој су реализацији учествовале неколике установе културе, а међу њима и чачанска Библиотека, присуствовало преко триста хиљада људи. Он је додао да „гостовања бројних књижевника, глумаца, сликара, музичара, нису била само посећена већ су оставила дубок траг у култури овог града и тако постала легат за будућност”.

Dan biblioteke

Програм обележавања Дана Библиотеке обухватио је и отварање изложбе „Звуком писаће машинеˮ, аутора Тање Вуковић и Ирене Планинчић, док дизајн плаката потписује Владимир Симић. Намера је била да се поставком прикаже кратка историја настанка њеног величанства – писаће машине – који се везује за почетак 19. века, али и да подсети ко је све користио ове несвакидашње справе које су на почетку имале и симболичне називе „Клавир који пишеˮ или „Типкајући писацˮ. Поред плаката који су изложени у простору Галерије, постављене су и писаће машине које су у власништву установе. Оне нису биле само алати за рад, стварање, приватну коренсподенцију, оне су запараво постале део живота оних који су брижљиво производили читаве музичке партитуре на њима, обликујући мисли у реченице, кројећи одлуке које су мењале свет и историју. Драмском интерпретацијом глумац Владимир Јоцовић дочарао је одломке текста „Четкица, виолончело и писаћа машинаˮ Горана Петровића, којим је дат омаж на свет недавно преминулог академика, мајстора речи који је припадао оној генерацији стваралаца која је користила писаћу машину и знала да је вешто удене у своје приче.

Vladimir Jocovic

Дан Библиотеке био је прилика и да се подсети на то да срж сваке установе чине управо људи. Милица Стовраг је дуги низ година као књижничар у више места у Моравичком округу са осмехом дочекивала и испраћала кориснике, а у Градску библиотеку Чачак је дошла пре 27 година и крајем јанура ове године отишла у заслужену пензију након четири деценије преданог рада. Свечано и достојанствено запослени су се поздравили са колегинцом Милицом Мимом Стовраг, док јој је директор Библиотеке уручио пригодни дар поводом одласка у пензију.

Dan biblioteke

Традицинално се за Дан Библиотеке уручују захвалнице највернијим корисницима и сарадницима, а од ове године уведена је новина – осим члановима два најфрекветнија одељења, за одрасле и за децу и младе, захвалнице су добили и корисници других одељења, а централној згради Библиотеке признања су додељена и читаоцима из огранака. Библиотекари су уручили захвалнице: Ђорђу Вујанићу и Мирјани Маринковић (Позајмно одељење за одрасле), Радошу Ружичићу и Ивани Радуловић (Одељење за децу и младе), Бруну Радовановићу (Одељење стране књиге), Лидији Ниџовић (Одељење стручне књиге и референсне збирке), Владимиру Димитријевићу (Завичајно одељење), Благоју Радивојевићу (Одељење периодике), Дуњи Ерић, Невени Николић и Страхињи Николићу (Мрчајевци), Вањи Пауновић и Слађани Ђоловић (Пријевор), Мирјани Живковић, Јани Дробњак и  Зорици Ђаковић (Заблаће), као и Андријани Ристовић и Милки Сташевић (Прељина).

Dan biblioteke

Програм обележавања Дана установе водила је библиотекар Тања Вуковић.