У родном месту Владислава Петковића Диса окупили су се и овог пролећа основци и средњошколци вични перу и писању, њихове професори, родитељи, као и бројни пријатељи књиге и Библиотеке. У среду 27. маја 2015. Дис је још једном повезао две установе које носе његово име – у Основној школи у Заблаћу Градска библиотека је организовала традиционалне лирске сусрете аутора најбољих радова на литерарним конкурсима за ученике основних и средњих школа Моравичког округа, расписаним у оквиру 52. „Дисовог пролећа“. Најпре је одржан парастос песнику Дису, који је у заблаћској цркви Светог Архангела Гаврила служио протојереј Мирољуб Мирковић, а програм је настављен у трпезарији школе, испуњеној до последњег места.

52. Дисово пролеће у Заблаћу

Свечаност је започела премијерним извођењем ауторске композиције Весне Јевђенијевић, професора и директора ОШ “Татомир Анђелић“ из Мрчајеваца, која је написала музику на Дисове стихове „Међу својима“. Уз њену музичку пратњу композицију су извеле Анђела Игњовић и Елена Плавшић из Мрчајеваца, и Катарина Ђокић, ученица ОШ „Ђенерал Марко Ђ. Катанић“ из Бреснице.

После поздравне речи Данице Оташевић, директора Библиотеке и манифестације, и слова о школи домаћину које је прочитала Јелена Шућевић, ученица осмог разреда, свој тренутак славе дочекали су најмлађи аутори.

Парастос Дису у Заблаћу, мај 2015.

На конкурс је стигло 170 радова из 21 основне школе Моравичког округа, а о наградама је одлучивао жири наставника српског језика: Мила Мутавџић (ОШ „Свети ђакон Авакум“, Трнава), Наташа Турунташ (ОШ „Танаско Рајић“, Чачак) и Марија Вељовић (ОШ „Академик Миленко Шушић“). Прву награду за поезију, за млађи узраст понела је Бранка Дисић, IV4 разред ОШ „ Танаско Рајић“, за песму „Уморна мама“. Друга награда припала је Ањи Гaјић, IV1, ОШ „Филип Филиповић“, за песму „Тата“, док је треће место заузео Филип Сенић, IV разред, ОШ „Татомир Анђелић“ из Бечња, за песму „Гаша“. За прозни рад под називом „70 година победе над фашизмом“ прву награду освојила је Дарија Копривица, III1, ОШ „Милан Благојевић“. Друга награда за текст „Неко ко о мени брине“ припала је Петру Комненићу, III3, а трећа Ивани Затежић, III3, за рад „Како сам нашао пријатеља“, обоје из ОШ „Филип Филиповић“.

52. Дисово пролеће у Заблаћу

У области поезије за старији узраст прву награду понела је Бојана Весковић, VIII2, ОШ „Филип Филиповић“, за „Побуњеничку песму“, а другу награду Ирена Вучковић, V2, ОШ „Владислав Петковић Дис“ из Заблаћа за песму „Прва љубав“.Треће место заузела је Милица Јовановић, VIII3, ОШ „Ратко Митровић“, за песму „Зато се не љути мајко“. Једногласном одлуком жирија прву награду за прозни рад „Тражићу љубав“ понела је Александра Мечанин, VII1 разред, ОШ „Котража“ из Котраже, а другу Анастасија Рогановић, VII2 разред, ОШ „Филип Филиповић“ за „Причу о речима“. Трећу награду за текст „Под Таковским грмом“ освојила је Лена Оташевић, VIII2, ОШ “Танаско Рајић“.

Награђени основна школа

52. Дисово пролеће у Заблаћу

Средњошколци из пет школа из Чачка, Ивањице и Гуче послали су 67 радова, а жири у саставу: Наташа Николић (Гимназија „Таковски устанак“, Горњи Милановац), Илинка Оцокољић (Гимназија, Ивањица) и Татјана Благојевић (Економска школа, Чачак), одлучио је да прву награду за поезију понесе Алекса Рајчевић, ученик IV2 разреда Гимназије у Чачку, за песму „Амин“. Друга награда припала је Лазару Радовановићу, III5, Прехрамбено-угоститељска школа, за песму „Сањао сам чудан сан“ а трећа Кристини Мартаћ, ученици III9 разреда Гимназије у Чачку, за песму „Заборав“.

52. Дисово пролеће у Заблаћу

Прву награду за прозу добила је Наталија Радовановић, II разред Гимназије у Чачку, за рад „Мари шта други мисле, па ћеш заувек остати њихов заточеник“, а другу награду Софија Мирчетић, ученица IV2, Гимназије у Ивањици, за текст „А по Павлу и планине да помераш, ништа си ако и љубави немаш“. Трећа награда подељена је Александри Станисављевић, III разред Средње школе „Драгачево“ у Гучи, за рад „Суматра – острво наде“, и Тамари Алексић, III1, Прехрамбено-угоститељска школа у Чачку, за текст под називом „Краљевство таме“.

52. Дисово пролеће у Заблаћу

Публика је бурним аплаузом поздравила ауторе најбољих радова, којима је награде уручила Данијела Ковачевић Микић, просветни саветник Школске управе Чачак и председник Одбора 52 „Дисовог пролећа“.

Програм су употпуниле ученице из Мрчајеваца и Бреснице, које су уз пратњу Весне Јевђенијевић отпевале њену композицију на стихове Дисове песме „Недовршене речи“.