У Инђији је 9. новембра 2012. године, на 18. Сусретима библиографа Србије, Марији Орбовић, библиотекару-саветнику из Чачка, додељена награда „Душан Панковић“ за трајан допринос унапређењу српске библиографије. Предлог да ово високо признање припадне Марији Орбовић дала је Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“, а жири сусрета библиографа је ову номинацију прихватио.

Организатор Сусрета библиографа је Народна библиотека „Ђорђе Натошевић“ из Инђије, а сусрети чувају успомену на др Георгија Михаиловића, познатог истраживача. На свечаном скупу образложење поводом додељене награде Марији Орбовић прочитала је Даница Оташевић, директор чачанске библиотеке.

„Пре више година на свечаности  на којој се Градска библиотека  у Чачку окитила именом Владислава Петковића Диса, књижевник Бранко В. Радичевић рекао је да је ДОБРО када библиотеке понесу имена  песника. Тада се и установе пролепшају. Просветле. Путују као беле лађе са својим сањарима.

Дозолите ми да и ја данас, овим свечаним поводом, уз честитке домаћину за организовање 18 сусрета библиографа Србије, кажем нешто слично.

ДОБРО је када организатор Сусрета библиографа, који носе тако звучно име „Др Георгије Михаиловић,“ не заборавља значајне личности свог окружења. Јер библиотекама није дозвољено да заборављају. Добро је када Библиотека „чува“ име библиотекара који је „изашао“ из локалних граница. Са њим је, често без икаквог удела, порасла и завичајна средина и библиотека. Такво име је ДУШАН ПАНКОВИЋ.

ДОБРО је кад награду која се зове по библиотекару и библиографу Душану Панковићу, а која се ове године под тим именом први пут додељује, понесе један други уважени библиотекар и библиограф.

Моје задовољство је, али и  колектива Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ у Чачку,  што је то – МАРИЈА ОРБОВИЋ. Душан Панковић је добио правог, посвећеног наследника. Хвала жирију што је то знао да  препозна.

Малобројна породица библиографа добро зна ко је Марија Орбовић, библиотекар-саветник у Завичајном одељењу чачанске библиотеке. Колегиници Оливери Недељковић требало је три стране да у најкраћем образложи зашто Марија Орбовић треба да добије ову награду. Марија Орбовић је скроман и пожртвован истраживач, не води своју личну библиографију у детаље, то оставља другима. Да се Марија питала, прва би била против ове номинације. За њу увек има важнијих и значајнијих  истраживача.

У евиденцији Народне библиотеке Србије може се наћи 80-ак библиографиских јединица под њеним именом. Сигурно их је више. Потписује 11 књига, осам каталога изложби а радова у књижевним и стручним часописима,  тематским зборницима је на десетине. Преко 100 библиографских јединица до којих је Марија Орбовић дошла,  драгоцена су допуна „Српској библиографији. Књиге 1868-1941“

Овог значајног библиографа најбоље презентује ДЕВЕТ  завичајних библиографија, од 16 колико је Градска библиотека до сада објавила.

Истичем: „Чачанско штампарство и издаваштво : 1833-1941“, књига објављена 1998. године, која је аутору донела велико признање – награду „Сројан Новаковић“. Пописано је 429 библиографских јединица, испоштовани сви стандарди и правила струке. Али и дат преглед друштвених, политичких и културних прилика што је такође драгоцен материјал.

Мало је рећи ја је ово темељна књига чачанског  издаваштва, па и културе.

Истичем: Био-библиографију „Испуњен живот“ (2008)  посвећену  писцу, новинару и колекционару Синиши Пауновићу. Пописано 1.362 библиографске јединице, истражен цео један дуг и богат  живот  и дело, цео 20. век.

Затим: Библиографије часописа „Врело“ Завичајног Друштва Трнава (две књиге) , књижевног часописа „Градац“, 1570 јединица, и  омладинског књижевног  часописа „Полет“ из 1924-1926.године са 245 јединица.

Оно што је уздрмало српску књижевну јавност 2003.године јесте појава књиге  приповедака „Купачица и змија“ Данице Марковић. До тада је Даница Марковић словила за песникињу,  са само две познате приче. Марија Орбовић је у периодици открила још 27 приповедака ове ауторке, које је сврставају у сам врх прозних писаца са почетка прошлог века. На ловорикама овог открића други би себи обезбедили велики публицитет, али не и Марија Орбовић.

Друштво библиотекара Србије  доделило је  2008. године Марији Орбовић Повељу за допринос унапређењу библиотекарства.

Жири 18. библиографских сусрета у Инђији, где Марија Орбовић годинама излаже своје библиографске проналаске и труди се да и друге уведе у ову важну област библиотекарства и науке, изабрао ју је за овогодишњег носиоца ласкавог признања – награде „Душан Панковић“

Желела бих, уколико се у Зборнику штампа образложење за награду „Душан Панковић“, уз мој скромни и кратки резиме, буде објављено изворно образложење које је урадила колегиница Оливера Недељковић.

ХВАЛА организатору, ХВАЛА жирију .

ВЕЛИКО ХВАЛА  колегиници Марији Орбовић што је за још једну лествицу подигла углед чачанске библиотеке, јер овом наградом је почествована и Градска библиотека „Владислав Петковиоћ Дис“.

Учесници Сусрета библиографа у Инђији