Библиотекари Градске библиотеке “Владислав Петковић Дис“ први пут су посетили издвојено одељење ОШ “Бранислав Петровић“ у Качулицама током програма “Дечји октобар“, који је Библиотека реализовала 2009. године. Тада су предшколци и ученици ове четвороразредне школе бесплатно уписани у библиотечки огранак у Заблаћу, а дружење са њима чачански библиотекари наставили су и 2010. током програма “Библиобусом до читалаца на селу“. Сусрети са малишанима из Качулица и њиховим учитељима трају и даље, једном месечно библиотекари им односе књиге и сликовнице на читање, организују креативне радионице у школи, и гостовања писаца за децу. Од 2009. године у школи у Качулицама организовани су сурети са Милојем Радовићем, Мошом Одаловићем, Бошком Ломовићем и Душаном Поп Ђурђевим.

Како би видели библиотеку у коју су уписани и одакле им библиотекари доносе књиге на читање, ђаци ове школе су у мају 2011. године, заједно са својим учитељицама, први пут посетили огранак у Заблаћу, и одушевљено причали да им је  то био један од најлепших излета.

Крај ове школске године малишани из Качулица обележили су још једним гостовањем у библиотеци у Заблаћу. Свих деветнаест ученика, од првог до четвртог разреда, са учитељицама Љубицом Мирковић и Стаменком Борисављевић, као и пет предшколаца са васпитачицом Маријом Станковић, били су уторак 4. јуна 2013. године у посети Дисовој библиотеци. Нису крили одушевљење бројем књига и насловима које су видели у полицама, а посебну пажњу привукле су им енциклопедије које су прегледали, желећи да их сви што пре прелистају. Пано за ликовне и литерарне радове најмлађих, добио је нови изглед, јер су гости неколико својих песама и цртежа поклонили библиотеци. За домаћине библиотекаре гости су рецитовали, одглумили два скеча, а најхрабрији су прочитали и своје прве стихове. Сусрет је завршен уз обећање малишана да ће долазити у библиотеку и током летњег распуста, а да ће библиотекаре и нове књиге жељно очекивати првих дана септембра, у својој школи у Качулицама.