Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ вас позива на дружење са Розмари у поетско-винском кабареу „Кад се врати Розмари“ у среду, 11. децембра у 19 часова у Клубу Дома културе, а у оквиру програма прославе  Дана Чачка.

barska

Ко је Розмари?

Рођена је у Чачку, а одрасла у Ужицу где и данас живи. На културној сцени Србије и региона се појављује као Јелена Марковић, односно Јелена Лукић. Једна је од најзагонетнијих и најсвестранијих појава у српској књижевности 21. века.  Након завршене ужичке гимназије одлази на студије филозофије у Београд где започиње њен чудесан пут кроз писану реч: поезију, прозу, драму, новинарство.  Иако вишеструко талентована,  Јелена је током деведесетих писала углавном прозу, а резултат су збирке кратких прича „Пред одлазак у камин“ (1994) и „Плагијат, преписано од живота“ (1997). Након њих, уследили су и романи „Есцајг за телетину“ (2003), „Стопало кинеске жене“ (2005) и „Седам светских чуда“ (допуњено издање „Есцајга за телетину“) (2005). За прозу је више пута награђивана, код нас и у окружењу. Јелена је ауторка драма „Критика чистог ума на балкански начин“ (изведене у Бечу 2001. године) и „Сава Рака Тину“, текста представљеног публици у Народном позоришту Ужице, 2010. године.

Јелена Лукић је песничко крштење имала у свом родном Чачку. Рукописом „Како смо се играли са покојном баком“ победила је на конкурсу 39. Дисовог пролећа и освојила награду Млади Дис за 2002. годину. Нови емотивни квалитет, изражена наративност и драмско вишегласје одликовало је њен песнички језик и у то време најавило оно што ће се касније зачети код ове мултиталентоване младе ауторке. Нудећи публици потпуно нови концепт поетског програма, Јелена Лукић, своју стваралачку авантуру наставила је у поетско-винском кабареу под називом „Кад се врати Розмари“ . Поезија Јелене Лукић, која живи на нету, у мејловима, у цитатима, зборницима, фестивалским издањима, а настала у периоду од 1994. до 2013. године „оживљена“ је  позоришним елементима и на тај начин је добила један нов живот. „Кад се врати Розмари“ је први књижевни програм који је на редовном репертоару Народног позоришта Ужице и уопште први поетски програм који је на репертоару неког професионалног позоришта у Србији.