Роман „Живео сам хиљаду година” Ненада Гугла представљен је пред многобројном чачанском публиком у оквиру 25. „Штампане речи” у уторак, 20. фебруара у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис”. О публикацији су поред аутора говорили вероучитељ Ђорђе Радојковић и уредник издавачке куће „Бит издаваштво” хаџи Душан Милошевић.

Кроз реминисценције на бројна дела светске и српске литературе и читајући поједине одломке из свог романа, аутор је овом приликом говорио о односу човека и Бога, затим о уделу истине и фикције у књижевности, о функцији штива које треба да буде „путоказ кроз лавиринт живота”, према његовим речима, као и о томе да „књижевност жели да чује нешто што други не могу да чују, и тежи да то пренесе даље”.

Nenad Gugl

Прочитавши неколико одабраних одломака Ђорђе Радојковић је,  између осталог, казао да овај роман представља „збирку драгоцених бисера мудрости које је аутор с љубављу и прегалаштвом сакупио, а кроз описано хиљадугодишње искуство сабрао је и субдине људи у којима се сви ми можемо препознати”. Хаџи Душан Милошевић истакао је да је представљање ове књиге „повод да се проговори о смрти, животу, љубави и мржњи, али и о неговорењу, о муку, о потреби да се на тренутак заћути како би други проговорио и како би се чуо”. Своје обраћање заокружио је цитирајући стихове песника Томислава Поповића: „Ако хоћеш да будеш и да јеси, корачај тихо мален испод звезда.”

Nenad Gugl

Премда родом из Чачка, а и с обзиром на то да су његови претходни романи „Умро сам у петак” и „Велелепота секунде” промовисани у чачанској Библиотеци, Ненад Гугл је добро познат домаћој публици. С друге стране, великом броју ученика препознатљив је као професор српског језика и књижевности који одступа од традиционалних метода предавања тако што на друштвеним мрежама дели своја тумачења бројних романа, приповедака и песама.

Nenad Gugl

На структуру представљене публикације упитила је библиотекар Тијана Бежанић, која је и водила програм, напоменувши да је књига подељена у 16 поглавља и да су главни јунаци овог дела трилогије већ познати читаоцима претходне две књиге. Она је додала да у погледу књижевне мотивације „снови имају важну улогу, јер доводе до самоспознаје и унутрашње промене јунака, које аутор жели да постигне и код читаоца. За разлику од претходна два романа, Ненад Гугл се у овом случају одлучио да индивидуалну људску декаденцију прикаже реалистичније и то понајвише кроз гордост, похлепу и самољубље”.

Вече су, изведбом двеју музичких нумера, употпунили ученици Музичке школе у Чачку Јана Трифуновић и Анђелија Зоћевић уз пратњу Вање Јовановића на хармоници.