Изложба „Fakelessˮ, посвећена медијској писмености, чији садржај одговара на питање – како разликовати праве информације од дезинформација, отворена је у Градској библиотеци Чачак у уторак, 24. септембра. Интерактивну поставку са офлајн и онлајн елементима представили су др Кристоф Фелдхус, директор Гете института у Београду, под чијим је окриљем и настаo мултимедијални пројекат „Fakelessˮ и др Селман Тртовац, уредник уметничког одсека. О медијима и медијској писмености која се односи на способност разумевања, критичког и аналитичког усвајања садржаја који се пласирају  у јавном простору, али и на потребу да се поседује знање и вештина креирања порука које се објављују у складу са професионалним и етичким стандардима новинарства, између осталог, говорила је новинар-истраживач Светлана Којановић.

Fakeless

Дуги низ година чачанска Библиотека остварује успешну сарадњу са Гете институтом, а формирањем Одељења стране књиге облици те сарадње су се проширили. „Изузетно ми је драго што изложбу о медијској писмености можемо да покажемо у партнерској установи. Радујем се из два разлога, пре свега што говоримо о овој важној теми и покушавамо да помогнемо младима да разумеју садржаје који се објављују у медијима као и да разликују праве од лажних информација, а други је разлог да то што смо урадили имамо прилку да прикажемо у Чачку који је засигурно са великим разлогом био прошлогодишња престоница културеˮ, казао је др Кристоф Фелдхус.

Fakeless

„Fakelessˮ је регионална поставка Гете института и везује се за читав простор југоистичне Европе. О идеји и концепту изложбе која има аналогни, физички део у виду плаката уз помоћ којих се долази и до линка који води ка виртуелном простору говорио је др Селман Тртовац. Он је нагласио да је чак и њихов тим приликом креирања садржаја сазнао много тога новог, што и јесте суштина – откривање манипулације и кривотворених вести. Панои кроз забаван садржај упућују и на појмове који откривају шта је „троловањеˮ, „скрембловањеˮ, „фишингˮ, плугола и др. Уз помоћ таблета се могу одиграти и игрице и прелазити нивои, а све са циљем да се свака вест провери, што и јесте порука изложбе.

Fakeless

Да би једна држава била у потпуности развијена, њено становништво мора бити медијски писмено. Поставља се питање колико смо у овој дигиталној ери, када су нам садржаји доступнији него икада пре, заиста медијски описмењени и колико можемо разликовати проверене информације од дезинформација, односно ко су креатори вести . О овим темама, али о питању где је и ко чини седму силу данас говорила је новинар-истраживач Светлана Којановић. „Оно над чиме највише бринем јесу млади који су најугроженији када су у питању лажне вести. У мору информација, нових начина комуникације неопходно је знати  разликовати обману од истине. Нажалост, потпуно смо заборавили шта новинарство јесте и шта је његов задатак, и суштина је да смо потпуно превидели да постоји професионални новинарски стандард кога се треба придржавати. Суноврат новинарства није само у земљи у којој ми живимо, болести које ми болујемо и читав свет болује. Поделило се друштво, јавни дискурс и дијалог у јавном простору не постоји, чак ни око тема као што је култура, а да и не говорим о другим садржајимаˮ, истакла је Којановић.

Fakeless

Отварање изложбе је само почетна тачка јер ће током октобра бити уприличене организоване посете ученика из Моравичког округа. Такође, биће реализоване и радионице за младе на којима ће они сазнати како да детектују непроверене садржаје којима су преплављени нови медији и платформе. Поред тога указаће им се и на важност критичке анализе објава као и на то како би требало да изгледају проверене информације.