Седми пут заредом, у организацији Народне библиотеке „Стефан Првовенчани” Краљево, у периоду од 7. до 9. октобра, одржан је стручни скуп са међународним учешћем „Жички сабор библиотекара 2024” на коме се представила и Градска библиотека Чачак. Тема овогодишње конференције је била „Мисија библиотеке у образовању” са циљем осветљавања улоге свих типова библиотека у образовном процесу.

„Жички сабор библиотекара 2024”

Радном делу претходило је уручење Награде „Златно слово Дејана Вукићевића” коју је ове године добила библиотекар саветник Вука Јеремић из Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић” из Београда за изложбу „Кафка : без предака и потомака”. О мисији пружања подршке образовном процесу као и о едукацији библиотекара и корисника говорило је 15 стручних радова у три радне сесије, а аутори су илуструјући различите примере из праксе, успешно одговорили на тему Сабора.

Други дан отворила су три предавача по позиву, а међу њима говорила је библиотекар саветник Дубравка Илић на тему „Чачанска библиотека у културно-образовној мисији : примери добре праксе” истакавши да је установа из које она долази средиште локалне заједнице у активностима неформалног образовања.

„Жички сабор библиотекара 2024”

У оквиру радних сесија представљен је још један добар пример из праксе Градске библиотеке Чачак, а реч је о раду „Кад пожелиш да не учиш сам: Одељење стране књиге – место где се језици укрштају” аутора Наташе Кривачевић Поповић и Тање Вуковић. Он,  између осталог, приказује активности које су усмерене ка стицању или проширивању знања и неговања вишејезичне културе говора и писма, у оквиру Одељења стране књиге, чиме се шири свест о важности учења и познавања различитих светских језика. То се чини и укључивањем домаћих и иностраних сарадника у реализацију иновативних садржаја коришћењем креативних метода учења. Скуп је, између осталог, био и одлична прилика да се у фокус стручне расправе ставе разноврсни облици едукације.

„Жички сабор библиотекара 2024”

„Жички сабор библиотекара 2024” је осим радног дела имао и богат пратећи програм. Изведен је драмски програм „Књиготерапија” по тексту Дејана Алексића, а уприличено је и песничко вече „Из и(стих) смо светова” као и промоција књиге „Библиотека кроз време” аутора проф. др Гордане Стокић Симончић.