Сусрете дечијих писаца са најмлађима у Моравичком округу, Градска библиотека “Владислав Петковић Дис“ наставила је 9. и 10. октобра 2012. године, песничким караваном који је посетио Прељину, Љубић село, Качулице, Слатину, Атеницу, школе „Филип Филиповић“ и „Драгиша Мишовић“ у Чачку, као и Дечије одељење Библиотеке. Дружење око 500 малишана са дечијим писцима Душаном Поп Ђурђевим и Бошком Ломовићем, ауторима између осталих и књига „Извођач бесних глиста“ и „Дечак са кључем о врату“, омогућило је Министарство културе Републике Србије.

      Поестки час започело је тачно у подне у уторак 9. октобра, са око четрдесетак малишана полазника продуженог боравка у ОШ  “Прељина“ у Прељини. Малишани си приредили пригодан програм за госте, а потом  су сви заједно уживали у њиховим стиховима.

    У четвороразредној основној школи “Танаско Рајић“ у Љубићу свих 130 ученика са нестрпљењем је дочекало писце у дворишту, а стихови, смех и аплаузи један школски час испуњавали су хол школе. Ученицима првог и другог разреда који одрастају у породицама са по троје или четворо малишана, Градска библиотека поклонила је по примерак књиге “Најлепше српске бајке“.

   Душан Поп Ђурђев и Бошко Ломовић свечано су дочекани и у ОШ “Филип Филиповић“ у Чачку. Ученици петог разреда и учитељи ове школе приредили су приредбу у част гостију, чији су стихови одушевили и насмејали публику, али и у част Анастасије Рогановић, ученице петог разреда, која је са десет година написала свој први роман “Писац у мраку“. Захваљујући чачанској Библиотеци овај литерарни првенац нашао се пред жиријем овогодишњег 24. Фестивала хумора за децу у Лазаревцу, где је млада ауторка  награђена Гашином дипломом за стваралаштво. Награду јој је, на сусрету са дечијим писцима, уручила Даница Оташевић, директор чачанске Библиотеке.

   Поетски дан завршио се пригодним програмом на Дечијем одељењу Библиотеке. Писци су својим стиховима измамили смех групи од тридесетак предшколаца из чачанског вртића “Лептирић“, али и мало старијим вредним читаоцима овог одељења. Током програма уручене су награде Лазару Биорцу из Прањана, ученику првог разреда Гимназије, за прву објављену књигу поезије, као и Јовани Обрадовић, ученици петог разреда ОШ “Степа Степановић“ из Вранића за прозу, које су им додељене на Фестивалу хумора у Лазаревцу. Овом приликом уручене су књиге Теодори Јовковић, Станислави Глишовић и Неди Ранковић, ауторима најбољих дигиталних фотографија по избору пријатеља Библиотеке, на друштвеној мрежи Facebook.

          Прва станица другог дана песничког каравана била је у четвороразредној школи у Качулицама. За 19 ученика и пет предшколаца школски дан започео је ватрометом стихова и смеха, док се у матичној ОШ “Бранислав Петровић“ у Слатини, са писцима дружило 60 ученика трећег и четвртог разреда.

   Како се воли “Наташа из треће клупе“ и како се изводе “Радови на млечном путу“, само је део стихова које су песници поделили са седамдесет ученика нижих разреда у ОШ “Свети Сава“ у Атеници, где се и после звона за крај часа, чуо смех и аплауз.

   Дружење са малишанима чачанске општине писци су завршили у ОШ “Др Драгиша Мишовић“. У препуном холу школе ученици четвртог и петог разреда сазнали су како би изгледао Чачак као град  из снова Бошка Ломовића и како је своје успомене на детињство у широкој војвођанској  равници преточио у стихове Душан Поп Ђурђев.

   Дводневну промоцију стихова, читања и неговања другарства, чачански библиотекари приредили су за око 520 малишана школског и предшколског узраста на сесоком и градском подручју чачанске општине.