Ако су ученици огледало школе, свог дома и породице, онда су младе генерације Техничке школе осветлале  овог октобра пре свега свој, а потом и образ својих професора и родитеља. То је збирни утисак посетилаца поетско-музичко-сценске приредбе под називом „Има наде“, коју су поводом Дана ослобођења Чачка у Првом светском рату, 25. октобра, извели ученици ове стручне школе прошлог четвртка на великој сцени Дома културе.

Повод је био свечарски, везан за славну прошлост, обележавање сто година од ослободилачких балканских ратова и слободарску прошлост Чачка, а млади будући техничари, „предвођени“ песником Дисом,  на достојанствен и леп начин одужили су се славним прецима, исписали нову страницу своје школе и показали да има наде за овај град. Ученици су са професорима Аном Павловић (сценарио), Петром Ковач (музички програм), Весном Јаковљевић(фолклор), Срђаном Глишовићем и Гораном Петровићем (техничка подршка) извели јавни час историје, али и поезије, музике и свега онога што прати време са почетка 20.века.

   Кроз сцене о објави рата Србији 1914.године, сведочења о  Церској и Колубарској бици, Дисову поезију и записе о преласку преко Албаније, видео документа о страдањима војске и народа, светлим примерима чојства и јунаштва, сећањима на старог краља Петра у колони избеглица и глади, Енглескињу Флору Сенс, српске војводе, Крф, Видо, васкрс наше војске и државе, до живота у окупираном Чачку и улазак наредника Милана Гавровића у варош 25. октобра 1918. године, осветљено је историјско доба и пут једне генерације која се нашла у вихору рата и страдања.

Уз добро осмишљен сценарио Ане Павловић, музичке тачке и сцене  које су започеле химном „Боже правде“ у извођењу хора Гимназије под руководством професорке Мире Јаневске, до успелих драмских секвенци и рецитовања песама Диса и Милутина Бојића, и завршне тачке фолклора ученика Техничке школе, све је одавало утисак добро уигране екипе и професионализма. Говорећи о славним прецима  и јуначким данима наше историје, млади  су  својим наступом  најбоље одговорили на сам назив представе – Има наде. Зато су награђени громогласним аплаузом препуне сале вршњака и старијих суграђана на челу са градоначерлником Војиславом Илићем и директором Бранком Максимовићем.

Тек на крају свесни велике улоге и одговорности коју су узели на себе, разумљиве  су биле  сузе радоснице иза сцене. Већ сутрадан учесници у програму упутили су се у Грчку и на острво Крф да  положе венце на гробове ратника и у Плаву гробницу где опело и данас држе потомци.

 Ентузијазам ученика и професора Техничке школе који су желели да дају нови квалитет овој установи и својој генерацији, препознали су Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ и Дом културе и свесрдно им помогли да представа „Има наде“ буде зајенички допринос  славној историји Чачка.