Збирка текстова и репортажа „Записи из Македоније” Милутина Станчића, која подсећа на којим се све местима може стати и чијим се моштима може поклонити на путу кроз заборављену земљу, представљена је у уторак, 23. јануара у Градској библиотеци Чачак. Удружење „Светосавске свечаности” је организатор догађаја,  а поред аутора о овој причи која сведочи о историји и људима говорили су проф. др Горан Максимовић, Петар Арбутина, један од извршних директора у „Службеном гласникуˮ и историчар Борисав Челиковић.

Zapisi iz Makedonije

Милутин Станчић је казао да „ова књига проговара фотографијом и топонимима о људима, историјату и новим околностима, и тежи да постане печат у времену које предстоји. Она је сведочење о простору Македоније која није само успутна (бензинска) станица на путу до Грчке већ колевка Старе Србије, она пороговара о људима који су погубили своја имена и презимена, о онима који стидљиво кажу да славе крсну славу.”

Zapisi iz Makedonije

О значају овог рукописа говорио је проф. др Горан Максимовић и истакао да „поред историчности и духовности, трећа раван приповедања одаје признање савременим људима које аутор сусреће на својим путовањима, а који покушавају да спасу преостали део онога што је српско”, додајући да овакви путописи се наслањају на белешке Јована Цвијића, владике Николаја Велимировића, Бранислава Нушића и продужавају велику традицију записа и сведочења о траговима српског идентитета у Македонији. „Ова књига је попут понорнице која је одједном испливала из тих старих текстова и књига” закључио је  Максимовић.

Zapisi iz Makedonije

Петар Арбутина је нагласио да путописи о суседној земљи „нису топографија једнога простора по коме аутор путује и пописује трагове Срба, већ попис једног изграђеног и уређеног националног идентитета. Највећа вредност ове књиге је што је показала да је идентитет у Старој Србији изграђен од почетка до краја и да није нешто што је наметнуто, јер је он постојао и утврдио људе у језику, у именима, у топографији и топонимији и свему ономе што је неопходно као једна врста дубинске идентитетске координате која утврђује један народ на једном простору.”

Zapisi iz Makedonije

Према мишљењу историчара Борисава Челиковића две су равни ове књиге – сећање и наук који произилази из тог сећања. Челиковић је присутнима  говорио о личном искуству обиласка Шар-планине, Кораба, Јакупице, Беласице и многих других места приликом којих је спознао шта за људе из тих крајева заиста значи очување порекла и традиције из које су потекли. Атмосферу „Записа из Македоније” дочарала је и Тијана Петрић из Удружења „Светосавске свечаности”, прочитавши неколико одломака из књиге, док је ученица ОШ „Ратко Митровић” Ђурђина Василијевић музички употпунила догађај.