„Музика и духовностˮ – разговор са Зораном Костићем Цанетом одржан је у Великој сали чачанске Библиотеке у понедељак, 19. јула. Ово је био први вечерњи програм у оквиру манифестације „Хорска сретањаˮ коју организује Удружење „Ирмосˮ. Осим певача групе „Партибрејкерсˮ у разговору су учествовале Ирена Чоловић, представник Удружења и Тања Вуковић из Градске библиотеке.

Gradska biblioteka Čačak

На самом почетку Ирена Чоловић се осврнула на богат, седмодневни програм манифестације и на циљ организације ових свечаности. „Хорска сретања смо припремили са идејом да негујемо духовно-музички идентитет, да изучавамо и чувамо црквену хорску музику коју смо добили у наслеђе. Духовне академије се углавном организују у манастирима у Овчарско-кабларској клисури, ту су готово сва дешавања. Свете литургије, наравно, али и хорске пробе и пратећа предавања. Наша жеља је била да изађемо и изван оквира манастира, да духовно оплеменимо наш град. А вечерас нас је окупио Цане да бисмо разговарали о преплитању духовности, појања и савременог музичког изразаˮ, казала је Чоловић.

Gradska biblioteka Čačak

Зоран Костић Цане је говорио о музици коју са члановима бенда „Партибрејкерсˮ ствара готово четири деценије, свом духовном развоју, тражењу правог пута, утицају музике на формирање личности и креирању музичког укуса. Досетљиво и на свој, препознатљив начин је казивао о потреби да се критички промишља, да се разоткривају мањкавости друштвеног система у коме живимо. Дотакао се и бремена популарности оних људи који се баве стварањем музике која разобличава морални пад човека, девијантности у различитим областима људског делања. Уједно је то био и вербални ход по трапезу који је трасирао пут до скривених одаја душе, која и поред свих искушења молитвом Господу има шансу да преживи и доживи духовни преображај… Цане се, након једночасовног излагања, реторички бритко и занимљиво опростио од чачанске публике.

Gradska biblioteka čačak