Чачанска библиотека је место где се знање стиче, чува и неуморно дели, па је бројне установе које се баве и формалним и неформалним образовањем препознају као незаобилазног партнера у процесу едукације. У сарадњи са чачанским Образовним центром „Знам за вишеˮ од  21. до 23. јуна у Градској библиотеци одржане су три едукативне радионице за старије основце. Радионице је водила учитељица Тамара Југовић, а обрађене теме су махом биле из области културне историје.

Првог дана полазници радионице „Икона Богородице Тројеручице и Св. Саваˮ упознали су се са животом Св. Јована Дамаскина који је додао сребрну руку на чувену икону. Прича је почела у главном граду Сирије, Дамаску, а завршила се на Атосу, у манастиру Хиландар. Деца су на занимљив начин откривала појединости везане за икону Богородице Тројеручице, која је веза између иконе и Светог Саве, када је икона која представља једно од чуда наше вере, боравила у Србији и много тога још.

Током друге радионице „Породице Крен и Бербеља се не смеју заборавитиˮ оживљена је прича о значајним Чачанима чији је допринос развоју града и његове околине изузетан. Након презентације и прикупљеног теоријског знања, деца су у пратњи својих учитеља и наставника шетала улицама и уочавала сва она здања  и скулптуре које су драгоцен поклон породица Крен и Бербеља.

Циљ треће радионице занимљивог наслова ,,Једнога дана реке ће обасјати градовеˮ био је да се полазници најпре упознају са селом Кремна и породицом Тарабић. Радознали радионичари су сазнали и нешто о записаним предвиђањима Тарабића попут оног да ће једнога дана снага воде покренути турбине хидроелектрана које ће производити струју. Након упознавања са Тарабићима, проширена су  знање о хидроелектранама у Овчар Бањи и Међувршју.

Три едукативне радионице које су одржане протеклих дана само су претходница многобројним креативним и едукативним садржајима за децу и младе које је Библиотека припремила за предстојеће лето.