Пре 14 година максиму „Само написана реч остаје“, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ претворила је у јединствену изложбу завичајног издаваштва под називом  „Штампана реч“. Сваке године Завичајно одељење постаје богатије за око 300 нових публикација, а за Библиотеку књиге су неизбрисиви записе и белези о времену и људима који трајно остају уписани за будуће генерације. Изложбом „Штампана реч 2012“, која је отворена 31. јануара 2013. у Галерији Народног музеја у Чачку, Градска библиотека симболично је „затворила“ протеклу годину. Аутор изложбе која повезује писце, издаваче и штампаре као и бројну публику је Марија Орбовић, библиотекар – саветник Завичајног одељења.

Picture-076

Први пут у четрнаестогодишњој традицији ове изложбе једна књига је добила обе награде – награду „Исаило А. Петровић“ за дизајн и награду „Даница Марковић“ за издавачки подухват. Реч је о изузетној монографији „Овчарско кабларски манастири“

Picture-049

Жири за награду „Исаило А. Петровић“ који је радио у саставу:  Драгана Лазовић дизајнер, Божидар Плазинић, сликар, и професор Рашо Јованић, једногласно је одлучио да награду за дизајн понесе монографија „Овчарско – кабларски манастири“ коју је ликовно графички обликовала Слађана Тутуновић из студија „Тригон“. Ова награда чува сећање на првог чачанског штампара с краја 19. века Исаила А. Петровића.

Picture-037

Жири у саставу: професор Високе школе Техничких струковних студија Светислав Љ. Марковић, Даница Оташевић, директор Библиотеке, и Данијела Ковачевић Микић, просветни саветник, такође су били мишљења да се ова публикација издваја по садржини и форми и да завређује да се прогласи књигом године. Аутори награђене монографије „Овчарско – кабларски манастири“ су Делфина Рајић и др Милош Тимотијевић, а издавачи Народни музеј у Чачку и „Службени гласник“ из Београда. Награду „Даница Марковић“ која је посвећена познатој завичајној песникињи, ауторима и издавачима уручила је  Даница Оташевић, директор Градске библиотеке.

Picture-020

Picture-016

Саопштавајући одлуку за издавачки подухват  у 2012. години, Данијела Микић Ковачевић је истакла да „иако је реч о другом, допуњеном издању књиге која је већ награђена 2004. године, чланови жирија су одлучили да ову монографију посматрају као ново издање, будући да су аутори учинили додатне напоре да добру књигу учине још бољом, допунивши претходне записе новим научним сазнањима,  додатним ауторским тумачењима и другачијим техничким и формалним решењима. Новину чине одељци о природном амбијенту у којем се налазе манастири као споменичко-амбијентална целина и тумачења пустињског монаштва која су од изузетног значаја за проучавање анахоретског монаштва, али и  националне духовне и културне историје уопште, као и друга додатна запажања о програмима или функцијима појединих манастирских садржаја,  освежена  новим  теренским истраживањима аутора и додатно потврђена релевантним  савременим научним изворима (о чему говори рецензија др Данице Поповић, научног саветника Балканолошког института САНУ).  Изузетан  склад садржине и форме потврђују бриљантне фотографије Саше Савовића због којих  ваља посебно истакнути визуелни, естетски доживљај монографије, односно целокупно ликовно и графичко уређење. У новом издању приметан је и   логичнији распоред представљања споменика према географском положају, а исцрпна и критичка анализа писаних извора и споменичке грађе додатно је стилизована и у језичком смислу, тако да ова узорно писана монографија у потпуности одговара високим очекивањима и критеријумима наведеним у пропозицијама за доделу Награде „Даница Марковић“ будући да речју и сликом на најбољи начин сведочи о највреднијој културној баштини чачанског краја и једном од драгуља српске историје и културе у целости“.

Picture-061

Изложбу „Штампана реч 2012. године“ свечано је отворио у присуству бројне публике Родољуб Петровић, дугогодишњи новинар Политике, РТС-а и Танјуга, аутор више књига и бивши председник општине Чачак који је у протеклој године добио  награду за животно дело од Савеза новинара Србије и Црне Горе, као и децембарску награду Чачка.

Петровић је истакао да у Чачку ради 14 штампарија, а регистровано је 18 већих издавача међу којима су на првом месту ИК „Пчелица“, „Легенда“, Графика „Јуреш“, „Светлост“, „Јел-Мил“ и др. Пре 24 године постојала је само штампарија „Литопапир“ која је 1989. објавила само осам књига, а 2011. у текућој библиографији Завичајног одељења Библиотеке уписно је 398 штампаних публикација. Протекле године чачанске штампарије „произвеле“ су 303 публикације.

Откровење вечери за све посетиоце била је млада Чачанка Мина Матијашевић, извођач традиционалне музике, која је наступила са Александром Алемпијевићем, перкусионистом. Мина је студент „Академије лепих уметности“, а иза себе има многобројне наступе са групом Сања Илић и „Балканике“, била је полуфиналиста прошлогодишњег такмичења „Ја имам талента“ и учесник музичког такмичења „Идол“. Премијерно за чачанску публико отпевала је изворне песме „Сунце“, „Едерлези“, „Сумаки сумсе родила“, „Судбо моја судбино“ и „Нанина успаванка“.

Picture-027Picture-054Picture-057

            Изложба „Штампана реч 2012“ отворена је у Галерији Народног музеја у Чачку до 15. фебруара 2013. године.