Огранак Градске библиотеке „Владислав Петковић Дисˮ у Заблаћу је на Светог Саву, 27. јануара обележио двадесет година успешног рада. У сарадњи са школом која носи исто име као и Библиотека организована је свечаност, прослава Савиндана и две деценије делања на ширењу читалачке мисије. Официјелном делу програма претходио је раздрагани дефиле најмлађих читалаца из предшколских установа „Радостˮ и „ Моје детињствоˮ. У свечаности је поред предшколаца, ученика, наставника учествовао Дејан Алексић, песник и писац.

О важности првог српског просветитеља, архиепископа и личности која је и данас путоказ младима и свима који раде на мисији образовања и културе, Светом Сави, говорили су ученици и наставници ОШ „Владислав Петковић Дис”. Добар шлагворт за наставак приче о важности књига, читања и оних који се залажу да и у овом, савременом добу допру до младих и скрену им пажњу на поменуте вредности било је „Слово о писаној речи” које је припремила проф. српског језика и књижевности Зорица Ђаковић. Библиотекари се сада већ и трећу деценију  труде да у Заблаћу пруже услуге не само најмлађима и тинејџерима него и свима онима који траже место за предах, разговор, квалитетну писану реч… О значају таквог рада, оснивању Огранка и сарадњи са школом, предшколским установама, а пре свега са корисницима предочила је библиотекар и руководилац Матичне службе чачанске Библиотеке Дубравка Илић. Она је подсетила на почетке који се везују за  Савиндан 2003. године и Парохијски дом у порти цркве Св. Архангела Гаврила у коме је и отворено ово издвојено одељење које и данас ради у истом простору, а чије богатство чине уписаних 1.060 чланова и фонд од 8.000 књига. Такође, Илић је указала и на значајне јубилеје који ће ове године бити обележени у најстаријој установи културе у Чачку као и на претходнике који су својом залагањем допринели да Огранак данас буде то што јесте, али и сарадницима који су учешћем у великом броју програма омогућили да Заблаће постане стециште значајних имена из света књижевности, уметности и науке.  Потом је директор Градске библиотеке др Богдан Трифуновић честитао школску славу, осврнуо се на историјат рада Огранка, али и на то да се у овом месту много дуже негује и шири мисија читања. Он је потом уручио и повеље захвалности директору школе у Заблаћу Мирку Божовићу, представницима предшколских установа, а надлежнима Школске управе у Чачку, због оправданог одсуства, захвалница ће накнадно бити додељена.

Ретроспективу рада Огранка је пратила прича у сликама, тј. кратак филм који је припремио библиотекар Владимир Симић, а који је уз Дубравку Илић и друге колеге дуги низ година радо дочекивао и пружао услуге корисницима у Заблаћу. Посебан тренутак за госте био је наступ ученика првог и трећег разреда, а посластица за младе били су стихови Дејана Алексића. Након његове занимљиве интерпретације стигла су и признања за највредније читаоце у 2022. години.

Дубравка Илић је напоменула да је прошла година завршена са 302 уписана корисника и да су они прочитали око 2.000 књига.  У категорији одрасли читаоци признања су добили: Милица Смиљанић, Милка Речевић и Душица Васовић. Породичну награду понеле су сестре Ива и Јана Ћорић. Када су у питању појединачне награде признање су добиле ученице 5. разреда Сара Крагуљ, Нина Јевтовић и Миљан Шућевић, ученик 4. разреда.

Осим заједничке организације програма, додела признања је била још једна потврда колико су школа и библиотека нераскидиве у мисији неговања правих вредности.