У Србији се у марту, већ дужи низ година обележава „Месец франкофонијеˮ, а тим поводом данас су чачанску Библиотеку посетили франкофони амабасадори са сарадницима. Након презентације активности националне престонице културе „Чачанска родна”, гости су се упознали са историјатом наше установе, а потом обишли и Одељење стране књиге.

Ambasador Francuske u Srbiji

Пажњу су им привукле различите публикације на француском језику, од књижевних класика, па до интерактивних сликовница за најмлађе, прилагођених учењу језика. Амбасадор Краљевине Марока је том приликом даривао и књиге, које ће додатно обогатити фонд.

Mesec Frankofonije

Циљ оваквих посета је промовисање француског језика, културе, уметности. Kоординатори програма су франкофони амбасадори у Србији који обухватају 24 дипломатске мисије (амбасаде и међународне организације). Група је основана 2018. када је Србија постала придружена чланица Међународне организације „Франкофонијеˮ.

Gradska biblioteka Čačak

Овај месец је добра прилика да се подсетите на неке од класика и француске књижевнике читате у оригиналу. Управо то нуди фонд Одељења стране књиге, у коме су између осталих заступљени аутори: Молијер, Оноре де Балзак, Виктор Иго, Гистав Флобер, Ги де Мопасан, Емил Зола, Антоан де Сент Егзипери, Албер Kами, Самјуел Бекет…

Amasador Švajcarske

Иначе, у Одељењу је смешетен и легат брачног пара Берте који броји 1.200 књига на француском језику, а осим домаћих аутора ту се налазе и дела осталих светских писца која су преведена на овај језик.