Већ првог дана Дечје недеље Градска библиотека Чачак отворила је врата великом броју младих и у понедељак, 7. октобра уприличила промоцију публикација које говоре о породици, књигама, другарима и разоноди. Приручници ауторке Александре Бојовић које је недавно издала ИК „Пчелица” уче читаоце како се постаје дете за пример, како се ослободити „књигофобије” и заволети библиотеку, како стећи али и очувати право пријатељство, али и на који начин загосподарити својим временом. Одговори на сва та питања крију се иза шарених корица које је илустровао Младен Анђелковић, а публика је овом приликом могла и сама да их открије.

IK Pčelica

Александра Бојовић  до сада је  објавила књиге Елизабета I и мистериозни старац и Џејн Остин: Тихи бунтовник, неколико дела у едицијама Мале књиге о великим људима и  Најбољи на свету, а недавно и четири приручника: Приручник о разоноди, Приручник о књигама, Приручник о другарима и Приручник о породици. Како ауторка наводи „Редакција Пчелице одабрала је ове теме јер су оне препознате као проблематичне у дечјем свету. Међутим, то нису некакве збирке правила о томе шта се сме, а шта не и како се нешто ради. Трудила сам се да књиге буду забавне, комбиновала сам различите књижевне родове и врсте, али и неуметничке текстове попут вести, анкете, интервјуа”, казала је А. Бојовић, нагласивши да јој је најбитније било да су књиге динамичне и духовите.

IK Pčelica

Ауторка је прочитала причу„Титан Крон” која представља пародију савременог доба кроз призму мита адаптираног у складу са интересовањима данашње деце, као и „Записе из дневника једне тинејџерке” који до краја држе читаоце у неизвесности ко су заправо главни јунаци те приче. Највише интересовања побудио је Приручник о другарству јер, имеђу осталог, открива да се на пример у чоколадном монетарном систему за двадесет грама правог пријатељства може купити триста грама чоколаде, док један килограм вреди колико цела фабрика слаткиша.

IK Pčelica

Програм који је окупио 40 ученика петог разреда ОШ „Филип Филиповић”, наставнике, библиотекаре и писце, водила је библиотекар Невена Аџемовић. А овај догађај био је само увод за предстојећа мала путовања на којима ће чачански предшколци, основци и средњошколци упознати сваки кутак Библиотеке током Дечјег октобра.